Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Ovatko marraskuutalvet tulleet Etelä-Suomeen jäädäkseen?
Blogi |

Ovatko marraskuutalvet tulleet Etelä-Suomeen jäädäkseen?

Lumimyrsky 4.3.2020
Lumisateita Espoossa 4.3.2020. Kuva: Foreca

Perinteiset talvikuukaudet ovat kuluvana talvikautena olleet etelärannikolla kaukana perinteisistä talvisista postikorttimaisemista. "Marraskuusää" on tuntunut jatkuvan jo kuukausia.

Tilastolliset luvut viime kuukausilta ovat suorastaan uskomattomia.

Seuraavassa kerron Helsingin Kaisaniemen havaintoaineistosta, mutta luvut ovat vastaavia muuallakin etelärannikolla.

Päivä määritellään suojapäiväksi, jos vuorokauden keskilämpötila on plussan puolella. Keskimääräisen talven aikana (tarkastelujaksona 1981-2010) suojapäivien lukumäärä on Helsingin Kaisaniemen havaintoasemalla joulu- ja tammikuussa kymmenen tienoilla tai hieman yli, helmikuussa viiden ja kymmenen välillä.

Tämän talvikauden aikana?

Suojapäiviä oli Helsingin Kaisaniemessä joulukuussa 25 kappaletta, tammikuussa 29 ja helmikuussa 19 kappaletta. Tammikuussa ei siis ollut kuin kaksi päivää, jolloin ei voitu puhua suojasääpäivästä!

Vesisadepäivien määrä oli myös korkea. Keskimääräisenä vuonna talvikuukausien (joulukuu-helmikuu) vesisadepäiviä on Helsingin Kaisaniemessä 3-8. Tänä talvikautena vettä satoi joulukuussa ainakin 17 päivänä, tammikuussa 19 päivänä ja helmikuussa 20 päivänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lumisten päivien määrä puolestaan jäi hyvin alhaiseksi. Talven pisin yhtäjaksoinen lumijakso kesti Helsingin Kaisaniemessä neljä päivää. Se alkoi 30.11.2019 ja päättyi 3.12.2019. Lunta mitattiin Kaisaniemessä koko talvikautena yhteensä kuutena päivänä, kaikki joulukuun alkupuolella. Tämän vuoden eli vuoden 2020 puolella lunta ei ole ollut maassa mitattavaksi asti vielä kertaakaan.

Miltä talvikausi näytti muualla etelärannikolla?

Alla olevassa kuvassa ovat päättyneen kolmen kuukauden eli joulu-helmikuun alimmat lämpötilat, ylimmät lämpötilat ja paksuin tänä talvikautena mitattu lumipeite Turussa, Hangossa, Helsingissä ja Porvoon Harabackassa.

Keski-Suomen ja Pohjois-Suomen lukuja kannattaa tarkastella vasta myöhemmin, sillä lumipeite on siellä tilastollisesti paksuimmillaan vasta myöhemmin maalis-huhtikuussa.

Etelärannikon lauha talvi 2019-2020
Joanna Rinne

Ovatko marraskuutalvet tulleet jäädäkseen maan eteläosaan? 

Ilmastonmuutos ei poista vuosien välistä luonnollista vaihtelua. Kuten tähänkin asti, jotkut talvet ovat myös tulevaisuudessa kylmiä, toiset lauhoja. Silti valitettavasti toistaiseksi näyttää siltä, että lauhoja talvia esiintyy tulevaisuudessa etelärannikolla useammin kuin ennen. Väliin mahtuu aina "perinteisempiäkin" talvia, mutta siihen kannattaa varautua, että lauhojen talvien prosenttiosuus kaikista talvista kasvaa. Lumiraja siirtyy kohti pohjoista ja Etelä-Suomen talvimaisema muistuttaa yhä useammin Keski-Euroopan harmautta kuin Lapin valkeana hohtavia hankia.

Lue myös:
Näin myrsky etenee: Lumipyrystä 5–15 senttiä lunta, tuuli puuskaista – katso sadetutka

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maaliskuun ennuste: Kevättä ilmassa – yli +10 astetta mahdollista loppukuussa
Ennätykset paukkuivat tänä "talvena" – mitä hätkähdyttävä alkuvuosi merkitsee?
Pysähtyykö koronavirus kevään lämmössä? Alkukevään sääennuste julki!
Upeat ja hauskat kuvat: Haaveiletko Lapin komeista hangista – mikä olio siellä on? Hyppää mukaan!

Joanna Rinne

Päivitetty 6.3.2020 klo 10.19

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat