Mainos latautuu…

Mistä pilvien väri johtuu?

Pilvet
Supersolu-ukkoseen liittyvä pilvimuodostelma. 
Ukkospilvi on korkea pilvi ja sen alaosa on tumma, koska auringonsäteily ei pääse läpäisemään paksua pilveä kunnolla. Kuva: Foreca

Pilviä on valkoisista aina tummanharmaisiin, lähes mustiin. Pilven väri riippuu siitä, kuinka paksu pilvi on, kuinka paljon se läpäisee auringonsäteilyä ja missä kulmassa auringonsäteily saapuu pilveen nähden.

Lähtökohtaisesti paksut pilvet ovat tummia ja ohuet päästävät auringonvaloa lävitseen.

Pilvet voivat olla mustanpuhuvia tai hyvin värikkäitä

Joskus pilvet voivat olla hyvin näyttäviä ja sisältää sateenkaaren tai pastellinsävyisiä värejä, kuten esimerkiksi helmiäis- ja väripilvet. Korkeammalla ilmakehässä sijaitsevat valaisevat yöpilvet ovat myös upean näköinen ilmestys. Auringonvalon heijastuminen pienenpienistä jääkiteistä korkealla ilmakehässä aikaansaa pilvien hienon värin.

Mitä paksumpi ja korkeampi pilvi on, sitä vähemmän se läpäisee auringonsäteilyä ja sitä enemmän säteilyä heijastuu pois pilven ylä- ja keskikerroksista. Ukkospilvi kohoaa jopa yli 10 kilometrin korkeudelle, joten auringonsäteily ei pääse kovinkaan hyvin läpäisemään sitä. Tämän vuoksi ukkospilvet näyttävät uhkaavilta ja mustanpuhuvilta.

Lue myös: Nämä ovat pilvien syntytavat

Yläpilvet ovat vaaleita ja läpäisevät hyvin valoa

Yläpilvet puolestaan koostuvat enimmäkseen jääkiteistä ja ovat rakenteeltaan ohuita, joten ne läpäisevät auringonsäteitä hyvin. Aurinko pääsee kuultamaan vaaleiden yläpilvien läpi, joten myös ultraviolettisäteilyltä kannattaa suojautua.

Toisinaan yläpilviin liittyy myös mielenkiintoisia haloilmiöitä: kun Kuun valo lankeaa niihin tietyssä kulmassa, voi muodostua näyttäviäkin heijastuksia ja haloja.

Lue seuraavaksi: 

Päivitetty 8.2.2021 klo 11.53

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa