Paikanna

  Nowcasting: Paras sääennuste lähitunneille

  Sään ennustaminen
  Nowcasting-menetelmän avulla sateiden liike voidaan ennustaa lähitunneille melko tarkasti.
  Nowcasting-teknologian avulla esimerkiksi sateiden liike voidaan ennustaa lähitunneille melko tarkasti. Taustakuva: Pixabay

  Nowcasting eli lyhyen aikavälin sääennuste tarkoittaa meteorologiassa sään ennustamista lähitunneille verrattain pienellä maantieteellisellä alueella. Forecan kehittämä nowcasting tarkentaa erityisesti sade-ennustetta merkittävästi 2–4 tunnin päähän.

  Sääennuste ei ole koskaan täydellinen, eikä se missään olosuhteissa ole lupaus tulevasta säätilasta. Mitä pidemmälle aikavälille ennusteita tehdään, sen enemmän epävarmuutta joutuu sietämään. Lyhyen aikavälin sääennusteet osuvat todennäköisimmin kohdilleen ja nowcastingin avulla ennusteiden osuvuutta voidaan kohentaa entisestään.

  Nowcasting mahdollistaa laaja-alaisten sadealueiden ja jopa yksittäisten kuurosateiden hyvin yksityiskohtaisen ja luotettavan ennustamisen lähitunneille. Nowcasting on Forecalla käytössä muun muassa mobiilisovelluksessa ja verkkosivuilla olevassa sade-ennusteessa. Sadetutkatuotteessa oleva tutkaennuste perustuu nowcasting-teknologiaan.

  Lue myös: Miten sadetutka toimii ja mitä tietoa siitä saa?

  Havainnot ja ekstrapolointi mahdollistavat nowcastingin

  Nowcasting-ennuste on ikään kuin säähavaintojen ja sääennusteen yhteensulautuma, jossa lähituntien säätilaa pyritään ennustamaan mahdollisimman tarkasti ja tavallista säämallia paremmalla resoluutiolla.

  Nowcastingiin pohjautuva lyhyen aikavälin sääennuste saadaan tehtyä, kun ekstrapoloidaan esimerkiksi havaittua sadealuetta, kuuropilveä tai pilvisyyttä. Ekstrapoloinnilla tarkoitetaan meteorologiassa sitä, että sääennustetta lasketaan säähavaintojen aikasarjan muodostaman trendin mukaisesti ajassa eteenpäin ja tämä tieto yhdistetään säämallin laskemaan ennusteeseen. Ekstrapolointi parantaa merkittävästi sääennustetta lyhyellä aikavälillä.

  Nowcasting-ennusteen onnistumisen kannalta onkin tärkeää, että saadaan mahdollisimman laadukkaita ja tihein aikavälein mitattuja havaintoja sään nykytilasta. Luotettavat ja monipuoliset havainnot ovat korkeatasoisen sääennusteen tärkein kulmakivi.

  Apuna kuurosateiden ennustamisessa

  Nowcasting-menetelmästä on hyötyä usealla eri osa-alueella. Nowcastingissa hyödynnettävät algoritmit pystyvät laskemaan, mikä on esimerkiksi tuulen vaikutus sadekuuron liikkeeseen ja tämä huomioidaan myös ennusteessa.

  Nowcasting-ennusteen etu on myös, että esimerkiksi kesäisessä, sadekuuroherkässä tilanteessa säämalli ennustaa kuurosateita laajalle alueelle, mutta nowcasting-menetelmän avulla voidaan ennustaa jopa yksittäisen ja pienikokoisen kuurosateen liike lähitunteina, kunhan kuuropilvi johonkin kohtaan syntyy.

  Säähavaintoja kerätään sade- ja salamatutkan, sääsatelliitin, luotaimien ja maan pinnalla sijaitsevien säähavaintoaseman avulla. Nowcasting-ennustaminen luonnistuukin parhaiten niissä maissa, missä tutkaverkosto on kattava ja havaintoja on saatavilla usein.

  Lue myös: Miten lämpötilamittauksia tehdään?

  Vaaraa aiheuttavien sääilmiöiden ennustaminen

  Nowcasting-menetelmästä on suuri hyöty esimerkiksi Yhdysvalloissa, missä tornadot aiheuttavat runsaasti vahinkoa vuosittain. Numeeriset, synoptisen mittakaavan sääennusteet eivät pysty ennustamaan, missä yksittäiset supersolupilvet tornadoineen syntyvät, mutta mikäli voimakas ukkospilvi tai tornado johonkin kohtaan syntyy, nowcastingin avulla voidaan tiedottaa kansalaisia.

  Nowcasting-algoritmit pystyvät laskemaan tavallista sääennustetta huomattavasti tarkemmin, mihin suuntaan ukkospilvi liikkuu ja miten sen muoto mahdollisesti muuttuu lähituntien aikana. Sen avulla voidaan kuitenkin jo muutamia tunteja etukäteen varoittaa ihmisiä, jotka asuvat tornadon kulkureitillä, mikäli tornadopotentiaalinen tilanne on jo syntynyt.

  Lue seuraavaksi: Mistä johtuvat sadetutkan virhekaiut?

  Päivitetty 28.6. klo 09.45

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa