Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 22.6.

  Siitepölytilanne 22.6.

  Ennuste 23.6.–27.6.

  Siitepölyennuste 23.6.–27.6.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2021

  Turun yliopiston siitepölytiedote 22.06.2021
  Tilanne
  Heinien kukinta jatkuu Lapin eteläpuolella. Kukinta on alkanut myös Etelä-Lapissa. Koivun kukinta on päättynyt koko maassa. Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat runsaita maan eteläosissa sekä maan keskiosissa noin Vaasan korkeudelle saakka. Muualla maan keskiosissa määrät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa määrät ovat pääosin vähäisiä. Männyn kukinta heikkenee Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa ja jatkuu Keski- ja Pohjois-Lapissa. Runsaana esiintyvä havupuiden siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille. Sade laskee ilman siitepölymääriä. Cladosporium-homeitiöiden määrät nousivat maan eteläosissa viikonlopun aikana runsaiksi. Tällä hetkellä Cladosporium- ja Alternaria-homeitiöiden määrät ovat kohtalaisia.
  Ennuste
  Heinien kukinta jatkuu maan eteläosista Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella. Kukinnan odotetaan alkavan Keski-Lapissa noin viikon kuluessa. Heinien siitepölymäärien odotetaan pysyttelevän pääosin runsaina maan eteläosissa sekä maan länsiosissa noin Vaasan korkeudelle saakka. Muualla maan keskiosissa määrät vaihtelevat kohtalaisista runsaisiin. Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen ennustetaan päääasiassa kohtalaisia heinän siitepölymääriä. Etelä-Lapissa määrät jäävät enimmäkseen vähäisiksi. Norjan vuorilta voi kulkeutua vähäisiä määriä koivun siitepölyä aivan maan pohjoisimpiin osiin. Männyn kukinta jatkuu Lapissa.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 22.6.
  30,0 mm
   
  Lämpimin paikka 22.6.
  +33,6 °C
   
  Kylmin paikka 23.6.
  Kilpisjärvi Saana
  +1,8 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  84,3 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +31,1 °C
  20.6.
  Viime viikon kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -2,4 °C
  16.6.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +30,8 °C
  19.5.
  Viime kuun sateisin paikka
  122,8 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -15,1 °C
  2.5.

  Kuukausiennuste

  Foreca YouTubessa