Salossa 28,8 astetta: Vuoden toistaiseksi lämpimin päivä toi varsinkin etelään ukkoskuuroja
Räväköitä sade- ja ukkoskuuroja viikonloppuna, jopa yli 30 astetta ensi viikolla – toukokuun hellepäivien ennätys vaarassa
Kuukausiennuste julki: Lämpöaalto pamahtaa Suomeen – tältä näyttää juhannusviikko nyt!
Singapore Airlinesin raju turbulenssitilanne yllätti – turbulenssia voi olla sekä pilvien yhteydessä että kirkkaalla taivaalla
Mainos latautuu…
Salossa 28,8 astetta: Vuoden toistaiseksi lämpimin päivä toi varsinkin etelään ukkoskuuroja
Räväköitä sade- ja ukkoskuuroja viikonloppuna, jopa yli 30 astetta ensi viikolla – toukokuun hellepäivien ennätys vaarassa
Kuukausiennuste julki: Lämpöaalto pamahtaa Suomeen – tältä näyttää juhannusviikko nyt!
Singapore Airlinesin raju turbulenssitilanne yllätti – turbulenssia voi olla sekä pilvien yhteydessä että kirkkaalla taivaalla

Siitepölytiedote

Tilanne 24.5.

Siitepölytilanne 24.5.

Ennuste 25.5.–28.5.

Siitepölyennuste 25.5.–28.5.
Siitepölykartan selite

Siitepölytilanne 2024

Turun yliopiston siitepölytiedote 24.05.2024
Tilanne
Koivun kukinta on päättynyt maan eteläosissa ja jatkuu maan keskiosista Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella. Kukinta on alkanut Keski-Lapissa. Kukinnan huippu on ohitettu maan keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Koivun siitepölyä kulkeutuu koko maahan. Heinien kukinta jatkuu maan eteläosissa ja kukinta on alkanut lämpimillä kasvupaikoilla maan keskiosissa. Lepän kukinta lähestyy loppuaan Keski-Lapissa ja jatkuu heikkona Pohjois-Lapissa. Koivun siitepölyä on runsaasti koko maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta, missä siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin. Heinien siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin maan eteläosissa. Maan keskiosissa siitepölyä on vähän. Lepän siitepölyä on ilmassa vähän Keski- ja Pohjois-Lapissa. Havupuut kukkivat maan etelä- ja keskiosissa. Runsaana esiintyvä havupuiden siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille. Sade laskee ilman siitepölymääriä.
Ennuste
Koivun kukinta heikkenee maan keskiosissa. Kukinta jatkuu maan pohjoisosissa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Koivun kukinnan odotetaan alkavan Pohjois-Lapissa kahden viikon sisällä. Koivun siitepölyä kulkeutuu kukinta-alueen ulkopuolelle maan eteläosiin sekä Pohjois-Lappiin. Heinien kukinta voimistuu maan etelä- ja keskiosissa, ja kukinnan odotetaan alkavan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa kahden viikon sisällä. Lepän kukinta päättyy Keski-Lapissa ja jatkuu heikkona Pohjois-Lapissa. Koivun siitepölymäärät vaihtelevat kohtalaisista runsaisiin maan eteläosissa. Muualla maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta koivun siitepölyä on runsaasti. Pohjois-Lappiin siitepölyä odotetaan kulkeutuvan enimmäkseen kohtalaisesti, mutta määrät voivat nousta ajoittain runsaiksi. Heinien siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin maan eteläosissa ja ovat vähäisiä maan keskiosissa. Lepän siitepölyä on vähän Pohjois-Lapissa. Sade laskee ilman siitepölymääriä.

Siitepölykausi

Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Suomi-Trivia

Lämpimin paikka 25.5.
+28,8 °C
 
Sateisin paikka 25.5.
29,8 mm
 
Kylmin paikka 25.5.
Kilpisjärvi Saana
-3,8 °C
 
 
Viime viikon sateisin paikka
12,9 mm
 
Viime viikon lämpimin paikka
+27,6 °C
16.5.
Viime viikon kylmin paikka
Kilpisjärvi Saana
-5,0 °C
19.5.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+20,8 °C
29.4.
Viime kuun sateisin paikka
96,4 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-34,3 °C
3.4.

Päivitetty 26.05. 10.28

Kuukausiennuste

Kuukausiennuste: Kuukausiennuste julki: Lämpöaalto pamahtaa Suomeen – tältä näyttää juhannusviikko nyt!

Kuukausiennuste julki: Lämpöaalto pamahtaa Suomeen – tältä näyttää juhannusviikko nyt!

Kuukausiennusteen mukaan touko–kesäkuun vaihteen viikko on jopa 4–6 astetta tavanomaista lämpimämpi.

Julkaistu 24.5.

Foreca YouTubessa