Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uudessa kuukausiennusteessa pelätty käänne – mikä on juhannuksen…
Kuukausiennuste |

Uudessa kuukausiennusteessa pelätty käänne – mikä on juhannuksen kohtalo?

Sadetta ja paistetta
Lämmin kesäkuun alku voi kääntyä viileämmäksi ja epävakaiseksi sääksi kuun puoliväliin tultaessa, jos kuukausiennusteen sanoma toteutuu. Kuva: Pixabay

Kuukausiennuste liputtaa hyvin lämpimän kesäkuun alun puolesta, mutta käänne siintää jo horisontissa. Juhannusta edeltävällä viikolla suursäätyyppi saattaa muuttua epävakaisemmaksi ja selvästi viileämmäksi.

Korkeapaine makaa Suomen yllä kesäkuun ensimmäisellä viikolla ja tuo mukanaan jopa helteisen lämmintä säätä. Helleraja, eli 25 astetta, voi ylittyä jo keskiviikkona maan pohjoisosassa, myöhemmin paikoin myös muualla maassa.

Lue myös: Tällainen on Suomen sää tilastollisesti kesäkuussa

Kesäkuulle kuiva ja lämmin alku

Euroopan keskuksen (ECMWF) tuoreimmassa kuukausiennusteessa kesäkuun ensimmäinen viikko, 1.–6. kesäkuuta, on korkeapainevoittoinen, laajalti tavanomaista lämpimämpi sekä kuivempi Pohjois-Euroopassa.

Suomen ja Ruotsin yllä majailee nyt pitkäkestoinen korkeapaineen alue, joka tuo meille pääosin poutaista ja vuodenaikaan nähden lämmintä kesäsäätä. Kesäkuun ensimmäinen viikko on selvästi tavanomaista vähäsateisempi koko Pohjois-Euroopassa.

Päivän ylimmät lämpötilat kohoavat tällä viikolla sille tasolle, mitä ne normaalisti olisivat vasta kesän lämpimimpinä hetkinä heinäkuun puolivälissä. Hellerajakin ylittyy paikoin. Etelä- ja Keski-Suomessa poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on pääosin 1–3 ja pohjoisessa Suomessa 3–6 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Helteisen lämmin sää alkaa tällä viikolla hieman nurinkurisesti Lapista ja valuu sieltä hiljalleen kohti etelää.

Kesäkuun ensimmäinen viikko tuo aurinkoa ja lämpöä.
Kesäkuun ensimmäinen viikko tuo aurinkoa ja lämpöä. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 1.6.2021

Muutosta ja ristiriitaa

Kesäkuun toisella viikolla kuukausiennuste vie korkeapaineen painopisteen lännemmäs kohti Skandinavian länsiosaa ja Atlanttia. Tämä tarkoittaisi lämpimimmän ja kuivimman ilman väistymistä Suomesta. Sademäärä palautuisi suuressa osassa Suomea lähemmäs tavanomaista.

Rankkoja sadekuuroja ja salamaloistetta siis pikkuhiljaa.

Kuurosateet voivat paikallisesti startata osassa maata jo tulevan viikonlopun kuluessa, mutta selvemmin niitä näkyy ennusteissa 7. kesäkuuta alkavalla viikolla. Todennäköisesti lämmin auringonpaiste ja kuurosateet vuorottelevat ensi viikolla.

Tällä hetkellä eurooppalaisen kuukausiennusteen ja 10 vuorokauden päähän yltävän operatiivisen säämallin näkemykset lämpötiloista ovat hieman ristiriidassa keskenään.

Kuukausiennusteessa 7. kesäkuuta alkavalla viikolla ei näy Suomen yllä merkittäviä poikkeamia lämpötiloissa, mutta lyhyemmän aikavälin operatiivinen ennuste pitää sään vielä hyvin lämpimänä, paikoin helteisenä.

Eli epävarmuutta on jonkin verran ilmassa, mutta kesäisten lämpötilojen mahdollisuus pysyy vielä ensi viikollakin hyvänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuuropilviä kevätpäivänä.
Sadekuurot yleistyvät hiljalleen. Kuva: Anna Latvala, 19.5.2020

Saapuuko juhannusvitsaus?

Suomen säässä mikään ei ole pysyvää.

Juhannuksen lähestyessä kuukausiennusteessa näkyykin merkkejä säätyypin kääntymisestä kohti sateisempaa ja viileämpää suuntaa.

Mikä ajoitus taas!

Saa nähdä, olemmeko matkalla kohti uutta juhannusvitsausta, eli kohti tilannetta, jossa lämmin kesäkuun alku kääntyy epävakaiseksi ja koleaksi keskikesän juhlaksi.

Lue myös: Minkälainen on juhannuksen sää Suomessa tilastollisesti?

Sadekuuro Helsingissä
Kesäkuun puolivälissä sää näyttäisi muuttuvan epävakaiseksi ja viileämmäksi. Kuva: Joanna Rinne, arkistokuva

Onni onnettomuudessa on kuitenkin se, että kuukausiennusteen epävarmuus kasvaa merkittävästi kesäkuun puolivälistä eteenpäin.

Kirvestä ei siis kannata heittää kaivoon, vaikka kuukausiennuste tällä hetkellä näyttääkin siltä, että jo 14. kesäkuuta alkavalla viikolla sää kääntyy Suomessa tavanomaista viileämmäksi. Juhannusviikolla osassa maata näkyy myös viitteitä tavanomaista kosteammasta säästä.

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Lämpimät kesäpäivät tulevat ja kesäkuu käynnistyy! Joko on terminen kesä?

Markus Mäntykannas

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat