Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Yksi kuvaaja kertoo, että edessä voivat olla hyytävät ajat: "Suomen…
Blogi |

Yksi kuvaaja kertoo, että edessä voivat olla hyytävät ajat: "Suomen ympäristössä maapallon suurin poikkeama"

Pakkaspäivä Kajaanissa.
Kylmät ajat ovat edessä eurooppalaisen sääennusteen mukaan. Kuva: Pertti Karjalainen, Kajaani

Lauha säätyyppi on sulattanut lumia eteläisestä Suomesta, mutta joulun lähestyessä näyttää taas talviselta. Pidemmän aikavälin ennusteet ennakoivat kylmyyden tekevän paluun Pohjois-Eurooppaan. Erityisesti vuodenvaihteen jälkeen väylä hyytäville virtauksille on auki.

Tiistaiyön ja -aamun aikana vettä on satanut eteläisessä ja lounaisessa Suomessa sen verran, että lumet ovat sulaneet vauhdilla ja vihreä nurmikko on paikoin puskenut esiin. Lämpötila on käväissyt ylimmillään Kökarin saarella 6,8 asteessa ja mantereen puolella 6,1 asteessa Kemiönsaaressa. Voimakkaat ja lauhat länsivirtaukset ovat olleet harvinaisuus loppuvuodesta, eivätkä ne tälläkään erää kauaa jatku, koska talvinen käänne siintää jo horisontissa.

Tällä hetkellä sekä eurooppalaisella (ECMWF) että amerikkalaisella (GFS) säämallilla tuntuu olevan yhteisymmärrys siitä, että tavanomaista kylmempi sää on vähitellen palaamassa Pohjois-Eurooppaan. Tammikuun ensimmäisellä viikolla Suomen ympäristössä on eurooppalaisen keskipitkän sääennusteen mukaan maapallon manneralueiden suurin kylmä poikkeama lämpötiloissa, eli missään muualla lämpötilan ei ennusteta olevan yhtä paljoa keskiarvon alapuolella kuin Fennoskandiassa.

Lue myös tämä: Uusi kuukausiennuste: Näin mennään kohti joulua – tammikuun alku näyttää tavanomaista kylmemmältä

ECMWF poikkeamat
ECMWF:n 18.12.2023 laatimassa pitkän ajan ennusteessa 1. tammikuuta alkavalla viikolla Fennoskandiassa on voimakas kylmä poikkeama. Poikkeama on kaikkien manneralueiden suurin. Lämpötilan ennustetaan olevan Suomessa laajalti 3–6 astetta normaalia matalampi. Kuva: ECMWF

Suihkuvirtaus putoaa taas Suomen eteläpuolelle

Olen pitkin loppusyksyä ja alkutalvea kirjoittanut blogiimme Eurooppaa halkovan suihkuvirtauksen reitistä, joka on hämmästyttävän pitkään pysynyt kaukana Suomen eteläpuolella pitäen Pohjois-Euroopan vuodenaikaan nähden hyvin talvisena.

Suihkuvirtaukset syntyvät yläilmakehään alueille, missä eri leveysasteiden väliset lämpötilaerot ovat suurimmillaan. Eurooppaa halkovan suihkuvirtauksen pohjoispuolella on normaalisti polaarista, kylmää ilmamassaa ja sen eteläpuolella lämpimämpää keskileveysasteiden ilmamassaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös tämä: Suihkuvirtaukset – yläilmakehän "pikatiet"

Näin joulunpyhiä edeltävällä viikolla Eurooppaa halkovan polaarisen suihkuvirtauksen reittiin tuli tilapäinen muutos, mikä mahdollisti sään lauhtumisen Suomessa, kun matalapaineet ottivat aiempaa pohjoisemman reitin ja päästivät Suomeen lauhempaa ilmaa Pohjois-Atlantila.

Kovasti merkit viittaavat kuitenkin siihen, että olemme palaamassa vanhalle tutulle linjalle ja ilmamassoja jakava suihkuvirtaus on vähitellen painumassa uudelleen Keski-Euroopan tasalle. Niinpä Pohjois-Eurooppaa todennäköisesti odottavat talviset ajat.

Tällä hetkellä näyttää, että 25. joulukuuta alkavalla viikolla suihkuvirtaus kulkisi Keski-Euroopan ilmatilassa, eli ilmamassa Pohjois-Euroopassa olisi huomattavasti talvisempaa kuin kuluvalla viikolla.

Suihkuvirtausreitin ennuste
Kylmän ilmamassan odotetaan dominoivan Pohjois-Euroopan säätä ensi viikon alkupuolella joulunpyhinä. Voimakas suihkuvirtaus kulkee tämänhetkisessä ennusteessa Keski-Euroopan halki ja sen eteläpuolella olisi lämpimämpää ilmaa. Suihkuvirtauksen alueella keskisessä Euroopassa voi esiintyä voimakkaita tuulia.

Jos sää ensi viikolla selkenee, pakkanen paukkuisi ajoittain jälleen kireissä lukemissa kautta maan. Kireän pakkasen raja on eteläisessä Suomessa 15, keskisessä 20 ja pohjoisessa Suomessa 25 pakkasastetta.

Tutustu myös tähän: Tutkimus: Suomen säähän vaikuttavan suihkuvirtauksen reitti on muuttunut

Kuvaajassa viitteitä hyytävästä tammikuusta

Yläilmakehän länsivirtausten eli zonaalivirtausten voimakkuutta voi pitää yhtenä suuntaa-antavana tietona tulevan ajan säätyypin kehityksestä Suomen leveysasteilla.

Länsivirtausten ollessa voimakkaita on todennäköistä, että matalapainetoiminta on vilkasta ja keskimäärin leveysasteillamme tuuli käy lännestä, eli sää on myös lauhaa. Kun länsivirtausten voimakkuus laskee keskiarvon alapuolelle, on kylmän sään todennäköisyys kasvanut.

ECMWF:n ennusteessa (parviajo 18.12.2023) on merkkejä siitä, että länsivirtausten voimakkuus leveysasteilla 60 °N on hiipumassa loppuvuoden aikana ja erityisesti ensi vuoden alkupuoliskolla. Tammikuussa zonaalivirtausten keskiarvo olisi jopa selvästi alle pitkän ajan keskiarvon, mikä mielestäni osittain selittyisi sillä, että voimakkaimmat länsivirtaukset kulkevatkin eteläisempää reittiä Keski-Euroopan ilmatilassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Alla oleva kuvaaja osoittaa hyvin, että mikäli tämä ennuste toteutuu, ovat länsivirtaukset Suomen leveysasteilla koko pitkän ennustejakson ajan keskiarvon alapuolella mahdollistaen normaalia kylmemmän säätyypin. Ennusteessa näkyy pieni länsivirtausten elpyminen juuri ennen vuodenvaihdetta, mikä voi tarkoittaa tilapäistä lauhtumista, mutta pitkässä juoksussa olemme koko ajan selvästi keskiarvon alapuolella.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että pitkän ajan sääennusteisiin liittyy varsinkin korkeilla leveysasteilla epävarmuuksia ja niihin tulisikin suhtautua suuntaa-antavasti. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Kuvaajan viesti on kuitenkin selvä: kylmän talvisään todennäköisyys on tulevina viikkoina kohonnut.

Zonaalivirtaukset heikkenevät
Yläilmakehän länsivirtausten voimakkuuden (parviajon keskiarvo sinisellä paksulla viivalla) ennustetaan leveyspiirillä 60 °N laahaavan selvästi pitkän ajan keskiarvon (punainen paksu viiva) alapuolella koko ennustejakson ajan. Kuva: ECMWF

Pörssisähkö todennäköisesti kallistumassa

Lauhan ja tuulisen sään johdosta pörssisähkön hinta on viime päivinä ollut hyvin maltillisissa lukemissa, mutta tuulten tyyntymisen ja sään asteittaisen kylmenemisen johdosta on todennäköistä, että pörssisähkön hinta tulee vähitellen nousemaan.

Forecan sivuilta löytyvästä Sähkön hintapuntarista pystyt tarkistamaan 10 vuorokauden ennusteen sään vaikutuksesta sähkön hintaan.

Lue seuraavaksi: Forecalta uusi sähkön hintapuntari – ennakoi pörssisähkön hintoja jopa 10 päivää eteenpäin

Markus Mäntykannas
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat