Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Maailmanlaajuinen sääilmiö ottaa nyt takapakkia, ja edessä voivat olla…
Blogi |

Maailmanlaajuinen sääilmiö ottaa nyt takapakkia, ja edessä voivat olla hikiset vuodet

La Niña -ilmiön ennustetaan heikkenevän kuluvan vuoden aikana. Sateet ovat olleet runsaita Tyynen valtameren länsiosassa ja Yhdysvaltoihin La Niña on kuljettanut arktista säätä talven ja kevään aikana.
Tyynen valtameren pintalämpötilaa säätelevän La Niña -ilmiön ennustetaan heikkenevän tulevan kesän aikana. Sateet ovat olleet ilmiön aikana runsaita Tyynen valtameren länsiosassa sekä Australiassa, Yhdysvaltoihin on puolestaan purkautunut useaan otteeseen arktista ilmaa Kanadasta. Kuvat: Pixabay

Tyynen valtameren syövereistä alkunsa saavat El Niño ja La Niña -ilmiöt vaikuttavat säähän lähes kaikkialla maapallolla. Viimeisimpänä säätä on sekoittanut La Niña, joka saavutti huippunsa viime vuoden loppupuolella. Nyt ilmiö kuitenkin osoittaa jo hiipumisen merkkejä, mikä voi nostaa maapallon keskilämpötilaa.

La Niña -ilmiön aikana meriveden pintalämpötila laskee päiväntasaajan läheisyydessä Tyynen valtameren keskisissä ja itäisissä osissa 3–5 astetta tavanomaista matalammaksi. Vastaavasti El Niñon aikana pintavesi on normaalia lämpimämpää.

Näin suurella alueella tapahtuvat muutokset meriveden lämpötilassa heijastuvat myös ilmakehään eri puolilla maapalloa. La Niña on tuonut ankaraa talvisäätä Yhdysvaltoihin ja toisaalla Kaakkois-Aasiassa on kärsitty rajuista tulvista.

La Niña vahvistaa salakavalasti sään ääri-ilmiöitä: siellä, missä on normaalisti kuivaa, on La Niñan aikana entistäkin kuivempaa ja vastaavasti sateiset alueet saavat aiempaakin enemmän vettä niskaansa.

Lue tarkemmin ilmiöistä:

Ilmastonmuutos kumosi La Niñan viilentävän vaikutuksen

La Niña -ilmiön aikana koko maapallon keskilämpötila tyypillisesti notkahtaa hetkellisesti, kun taas La Niñan sisarilmiö, El Niño, nostaa lämpötilaa maailmanlaajuisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Vuosi 2020 oli globaalisti mittaushistorian kolmanneksi lämpimin, eikä vallitseva La Niña -ilmiökään tällä erää merkittävästi laskenut keskilämpötilaa. Joillakin manneralueilla viime vuodesta muodostui jopa mittaushistorian lämpimin: näin kävi esimerkiksi Venäjällä ja paikallisesti myös Etelä- ja Väli-Amerikassa.

Tässä herääkin väistämättä ajatus siitä, kuinka merkittävästi ilmastonmuutos vaikuttaa taustalla. Viime vuosi tuskin olisi kiilannut mittaushistorian kolmanneksi lämpimimmäksi, ellei ilmastonmuutoksen rooli olisi näin merkittävä. Todennäköisesti juuri se onnistui kumoamaan La Niñan viilentävän vaikutuksen.

"Viime vuosi tuskin olisi kiilannut mittaushistorian kolmanneksi lämpimimmäksi, ellei ilmastonmuutoksen rooli olisi näin merkittävä."

Myös kulunut vuosi on manneralueilla alkanut vallitsevasta La Niñasta huolimatta mieluumminkin tavanomaista lämpimämpänä kuin kylmempänä. Vaikuttaa siis siltä, että maapallon keskilämpötilaa normaaliolosuhteissa laskeva globaali sääilmiö ei enää pysty pistämään kampoihin ilmaston lämpenemiselle. Trendi tuskin tulee tästä muuttumaan.

Ranta Thaimaassa.
Vuosi 2020 oli maailmanlaajuisesti kolmanneksi lämpimin La Niña -ilmiöstä huolimatta. Kuva: Thaimaa, Pixabay

La Niñan vaikutukset vuosina 2020–2021 pähkinänkuoressa

La Niña on ollut voimakkaimmillaan loppuvuoden 2020 aikana, jolloin poikkeamat Tyynen valtameren pintalämpötilassa olivat suurimmillaan. Sen jälkeen ilmiö on osoittanut hyvin hitaita hiipumisen merkkejä, joskin sen vaikutukset ovat vielä kevättalvellakin tuntuneet laajoilla alueilla.

La Niña on tehnyt tehtävänsä ja ehtinyt sotkea säätä eri puolilla maapalloa rankoin ottein:

  • Yhdysvalloissa on nähty epätavallisen ankaria kylmänpurkutilanteita, joissa arktisen kylmää ilmaa on valahtanut aina Meksikon rajalle saakka
  • La Niña on laukaissut vilkkaan ja voimakkaan syklonitoiminnan Australian pohjois- ja luoteispuolella
  • Australian mantereella on koettu märkää säätä ja poikkeuksellisia tulvia
  • Indonesiassa on koettu tuhoisia tulvia kuluvan kevään aikana
  • Fidžin saarivaltiossa raivosi joulukuussa 2020 voimakas sykloni, Yasa
  • Koronarokotukset ottivat helmikuussa takapakkia Yhdysvalloissa riehuneiden sakeiden lumipyryjen vuoksi
Talviset olosuhteet vallitsevat Yhydsvalloissa.
Talviset olosuhteet kurittivat Yhdysvaltoja kuluneen talven aikana. Kuva: Pixabay

La Niña hiipuu, mutta antaa tilaa sisarilmiölleen

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n sekä eurooppalaisen säämallin (ECMWF) pitkien sääennusteiden mukaan La Niña -ilmiö on hiljalleen menettämässä tehoaan. Ilmiö saavutti huippunsa vuoden 2020 loppupuolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Vielä tälläkin hetkellä Tyynen valtameren pintalämpötila on päiväntasaajan alueella monin paikoin hieman tavanomaista alhaisempi, mutta tilanne todennäköisesti purkautuu viimeistään tulevan kesän aikana. 

La Niña osoittaa siis heikkenemisen merkkejä, mikä tulee vaikuttamaan säähän eri puolilla maapalloa. Kun Tyynen valtameren lämpötiloissa palataan lähemmäs pitkän ajan keskiarvoja, tasoittuvat myös sään ääriolosuhteet. Valtameren itäosassa sademäärät hiljalleen palautuvat normaalille tasolle ja kuivuus hellittää, kun taas Aasian ja Australian puolella tulvariski pienenee.

Yhden ilmiön väistyminen avaa kuitenkin portit toiselle ilmiölle. Sitä ennen Tyynellä valtamerellä on tiedossa paluu neutraalitilaan, mutta eipä aikaakaan, kun alkaa lähtölaskenta kohti La Niñan kuumaa sisarilmiötä, El Niñoa.

El Niñon saapuminen huomataan siitä, kun pintaveden keskilämpötila nousee Tyynellä valtamerellä päiväntasaajan ympäristössä pitkäaikaisten keskiarvojen yläpuolelle. Tämä voi alkaa jo ensi vuonna, viimeistään muutaman tulevan vuoden sisään. Jos El Niñosta muodostuu voimakas, rekisteröidään maapallollamme todennäköisesti liuta uusia lämpöennätyksiä ja olosuhteet käyvät monin paikoin tukaliksi.

Tyynen valtameren atolleja.
Uudet lämpöennätykset näyttävät taas todennäköisiltä La Niña -ilmiön hiipumisen myötä. Kuva: Markus Mäntykannas, Tonga

Lue seuraavaksi: Kevätlämpö vyöryy Suomeen: “Näyttää todella upealta” – UV-suoja pian tarpeen

Markus Mäntykannas

Päivitetty 15.4.2021 klo 17.05

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat