Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Neljän viikon sääennuste tyrmää kesähaaveet: "Odotuksesta voi tänä…
Kuukausiennuste |

Neljän viikon sääennuste tyrmää kesähaaveet: "Odotuksesta voi tänä vuonna tulla pitkä"

Oulujärvi oli vielä laajalti jäässä.
Kesäisten säiden perään haikailevien odotuksesta voi tänä vuonna tulla pitkä. Tässä kuvassa Oulujärvi oli vielä laajalti jäässä toukokuun ensimmäisellä viikolla. Tuoreen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan kevät etenee lähiviikkoina maltillisesti, eikä äkkilämpöä ole näköpiirissä. Kuva: Pekka Hatunen, Oulujärvi, 2.5.2022

Uusi kuukausiennuste pistää jäitä hattuun kesää odottaville. Kylmä signaali pysyy sitkeästi Suomen ympäristössä lähiviikkoina, ja kesäiset ilmamassat näyttäisivät jäävän eteläiseen ja läntiseen Eurooppaan.

Vuosi sitten tilanne oli toisenlainen, sillä terminen kesä alkoi maan eteläosassa paikoin jo 10. toukokuuta ja heti seuraavana päivänä mitattiin vuoden 2021 ensimmäinen hellepäivä. Terminen kesä katsotaan alkaneeksi, kun vuorokauden keskilämpötila kohoaa pysyvästi 10 asteen yläpuolelle.

"Tuorein kuukausiennuste antaa ymmärtää, että kesäisten säiden perään haikailevien odotuksesta voi tänä vuonna tulla pitkä"

Tilastollisesti terminen kevät vaihtuu termiseksi kesäksi maan eteläosassa laajalti ennen toukokuun 20. päivää ja muualla Oulun eteläpuoleisessa Suomessa ennen kesäkuuta. Lapissa kesä on alkanut tyypillisesti vasta kesäkuun puolella.

Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca 

Tänä vuonna tyytyminen on epävakaisempaan ja koleampaan kevätsäähän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuorein kuukausiennuste antaa ymmärtää, että kesäisten säiden perään haikailevien odotuksesta voi tänä vuonna tulla pitkä.

Jäitä hattuun siis!

Lue myös: Tällainen on toukokuun sää Suomessa tilastollisesti

Kuukausiennuste Suomeen (julkaistu 5.5.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
9.–15.5.Lämpötila on suuressa osassa maata 1–3 astetta tavanomaista alhaisempi. Viikon sademäärä on paikoin normaalia pienempi.Hyvä
16.–22.5.Lämpötila on lähellä tavanomaista tai paikoin sen alapuolella. Sademäärä on ajankohdan keskiarvoa matalampi.Kohtalainen
23.–29.5.Lämpötila on monin paikoin tavanomaista alhaisempi.Heikko
30.5.–5.6.Lämpötila on melko lähellä tavanomaista, mutta ennustettavuus heikkenee jo merkittävästi.Heikko

Toukokuun 9. päivä alkava viikko: Ilmamassojen rajavyöhykkeellä

Kuukausiennusteen ensimmäisellä tarkasteluviikolla lämpötilan ennustetaan olevan suuressa osassa maata 1–3 astetta tavanomaista alhaisempi, Oulun edustalla poikkeama on tätäkin suurempi.

Sademäärän ennustetaan olevan maan keskivaiheilla tavanomaista pienempi, mutta muualla maassa se on lähellä viikon keskiarvoa.

Ennustettua ilmanpainepoikkeamaa (Etelä-Euroopassa tavanomaista korkeampi ilmanpaine, Pohjois-Euroopassa matalapaineita) katsoessa on selvää, että Suomi on 9. päivä toukokuuta alkavalla viikolla päätymässä ilmamassojen rajavyöhykkeelle. Viikko alkaa pääosin poutaisena, mutta muuttuu keskiviikkoon mennessä epävakaiseksi.

Etelämpää olisi ajoittain tyrkyllä hyvin lämmintä ilmaa, mutta pohjoisessa ja idässä on vastassa kylmä ilma. Ilmamassojen rajavyöhykkeellä tulee sateita, jotka voivat ajoittain olla maan keski- ja pohjoisosassa lunta tai räntää. Myös yöpakkaset ovat näillä alueilla mahdollisia. Etelässä sateet ovat pääosin vettä, yksittäisiä ukkosiakin voi esiintyä.

Katso videolta ennustetut lämpötilapoikkeamat!

Toukokuun 16. päivä alkava viikko: Korkeapaineen erävoitto?

16. toukokuuta alkavalla viikolla Etelä- ja Keski-Euroopan korkeapaineen ennustetaan hivuttautuvan lähemmäs Skandinaviaa, jolloin matalapaineet joutuvat kenties ottamaan pohjoisemman tai itäisemmän reitin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tämä kehityssuunta näkyy myös sade-ennusteessa, sillä 16. toukokuuta alkavan viikon sademäärä on kuukausiennusteessa laajalti keskiarvoa pienempi Suomessa. Lämpötilat puolestaan ovat lähellä tavanomaista, mutta paikoin on vielä normaalia kalseampaa.

Kuukausiennusteessa kylmin ilma näyttäisi pysyttelevän aivan Suomen itäpuolella, kun taas lounaassa ja lännessä olisi koko ajan tarjolla lämpöä. Tässä kahden erilaisen ilmamassan puristuksessa onkin mahdollista, että lämpöolot vaihtelevat viikon mittaan voimakkaasti kylmemmän ja lämpimämmän välillä. Lämpimimmät kesäilmat näyttävät kuitenkin jäävän Suomen rajojen ulkopuolelle.

Lue myös: Planeettaamme kylmentävä sääilmiö ei osoita heikkenemisen merkkejä – näin se vaikuttaa tulevan kesän säähän eri puolilla maapalloa

Kuulas keväinen auringonnousu.
16. päivä toukokuuta alkavalla viikolla on mahdollisesti poutaisempaa ja aurinkoisempaa. Ilmamassa ei kuitenkaan näytä järin lämpimältä, joten tässä asetelmassa erityisesti yöt ja aamut voivat vielä olla kylmiä. Yöpakkasia ja hallaa voi esiintyä. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, arkistokuva

23. toukokuuta alkava viikko: Kylmä kurimus palaa

Toukokuun loppupuolella sinertävä, kylmä poikkeama on tekemässä paluuta Suomeen. Sää näyttää olevan monin paikoin ajankohdan keskiarvoja kylmempää, vaikka ennustettavuus tässä vaiheessa heikkeneekin.

Sitä vastoin laaja-alainen lämmin signaali pysyttelee sitkeästi Etelä- ja Länsi-Euroopassa, joten voi olla, että toukokuiset helleaallot ovat siellä suunnalla mahdollisia ja kesä etenee nopeasti.

Toukokuun lopussa Suomen sademäärissä ei näy suurempia poikkeamia, mutta ilmanpaine-ennusteen mukaan on mahdollista, että sää olisi matalapainevoittoista ja epävakaista.

Katso alla olevalta videolta ennuste sadepoikkeamista!

30. toukokuuta alkava viikko: Edelleen jäitä hattuun

Touko–kesäkuun vaihteessa ei kuukausiennusteen perusteella kannata odotella ihmeitä, vaikka ennustettavuus on tässä vaiheessa jo heikentynyt merkittävästi.

Lämpimin ilma näyttää yhä viihtyvän läntisessä ja eteläisessä Euroopassa, kun taas pohjolassa sää jatkuisi vaihtelevana, kenties epävakaisena ja lämpöoloiltaan tavanomaisena tai hieman normaalia viileämpänä.

Lämpimien kesäsäiden odottajille siis edelleen jäitä hattuun. Tänä vuonna kesä näyttäisi kevään tapaan saapuvan laiskasti.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: Tältä näyttää tuleva kesä – ”Olen erittäin huolissani Euroopan tilanteesta”

Markus Mäntykannas

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat