Paikanna

  Kaamos – aika, jolloin aurinko ei nouse

  Aurinkokalenteri
  Lapin kireät pakkaset ja kaamos tammikuun alussa 2020, Ylläs-tunturi.
  Lapin kireät pakkaset ja kaamos tammikuun alussa 2020, Ylläs-tunturi. Kuva: Foreca

  Kaamos, toiselta nimeltään polaariyö, on talvisin esiintyvä ajanjakso, jonka aikana aurinko ei nouse koko vuorokauden aikana lainkaan horisontin yläpuolelle. Kaamosaika esiintyy ainoastaan napapiirejä korkeammilla leveysasteilla.

  Päivän pituuden vaihtelu vuodenajan mukaan johtuu siitä, että maapallon akseli on kallistunut. Vaihtelu on suurinta lähellä napa-alueita ja pienintä päiväntasaajan lähellä.

  Napapiiri rajaa napa-alueiden ympäriltä sen alueen, jonka sisällä vuoden aikana olisi ainakin yksi kaamospäivä, mikäli valo ei taittuisi ilmakehässä, ja mikäli kaamos määriteltäisiin sen mukaan, ylittääkö auringon keskipiste horisontin. 

  Valon taittumisen takia alue, jolla kaamosta esiintyy, on hieman pienempi kuin se olisi ilman valon taittumista. Suomessa kaamoksen esiintymisen raja kulkee siksi hieman napapiirin pohjoispuolella. Kaamoksen esiintymisrajaa siirtää kohti napa-alueita myös se, että napapiiri on määritelty sen mukaan, millä alueella auringon keskipiste ei ylitä horisonttia ainakaan yhtenä päivänä vuodessa, kun taas kaamokseen vaaditaan, että auringon keskipisteen sijaan sen yläreuna ei ylitä horisonttia.

  Suomessa kaamosaika on pisimmillään Utsjoella, ja kestää Suomen pohjoisimmassa pisteessä, Utsjoen Nuorgamissa 25.11.–17.1. eli yli 51 vuorokautta.

  Huippuvuorten Longyearbyenissa kaamos kestää 26.10.–15.2. eli yli 110 vuorokautta.

  Napa-alueilla kaamos kestää lähes syyspäiväntasauksesta kevätpäiväntasaukseen, puolen vuoden ajan.

  Lue seuraavaksi: Yötön yö – pohjoisessa asuvien etuoikeus

  Päivitetty 14.10.2020 klo 13.15

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa