Mainos latautuu…

Miksi Suomen sää ja lämpötilat vaihtelevat niin paljon?

Suomen ilmasto
Pakkanen voi olla kireää pian myös etelässä.
Suomessa on totuttu vaihtelevaan säähän. Talvisin on ajoittain kylmää, ajoittain lauhaa. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki

Suomessa päivien ja viikkojen välinen sään vaihtelu voi olla suurta. Tämä johtuu sijainnistamme keskileveysasteilla matalapaineiden reitillä, tavallisesti polaari- ja keskileveysasteiden ilmamassojen välissä.

Matalapaineet muodostuvat yleensä ilmamassojen rajavyöhykkeelle – erityisesti Atlantin valtameren yllä syntyy voimakkaita matalapaineita, joiden myötä etelästä kulkeutuu lämpöä kohti pohjoista ja vastaavasti pohjoisesta kylmää ilmaa kohti etelää.

Suomen sää ja lämpötilat vaihtelevat nopeasti

Suomi kuuluu Atlantin matalapaineiden reitille ja samantyyppinen säätilanne voi jatkua päivistä useisiin viikkoihin. Tuulen suunta ja ilmamassat vaikuttavat meillä lämpötiloihin voimakkaasti.

Kun Suomi kuuluu korkeapaineen alueeseen, sää on yleensä heikkotuulista ja kuivaa. Kesäisin korkeapaineet tuovat meille auringonpaistetta ja jopa hellelukemia, mutta talviset korkeapainetilanteet liittyvät usein paukkupakkasiin. Keväisin päivän ja yön välinen lämpötilaero voi korkeapaineen vallitessa olla yli 20 astetta.

Lämpötila riippuu paljon alueen yllä ilmakehässä olevasta ilmamassasta ja sen lämpötilasta. Itse ilmamassa muuttuu ympäristön vaikutuksesta hitaasti, joten esimerkiksi pohjoisesta valahtanut kylmä ilma voi pitää sään kalseana pitkäänkin.

Yksi Suomen suursäätilaan etenkin talvisin vaikuttava tekijä on Pohjois-Atlantin oskillaatio eli NAO (eng. North Atlantic Oscillation), joka perustuu Islannin matalapaineen ja Azoreiden korkeapaineen väliseen ilmanpaine-eroon. Kun NAO-indeksi on positiivinen, Islannin matalapaineen ja Azoreiden korkeapaineen välinen ilmanpaine-ero on suuri ja Pohjois-Euroopassa on lauhaa ja tuulista matalapainesäätä.

Lämpötilan suurin muutos vuorokaudessa

Lämpötilat voivat muuttua Suomessa nopeastikin. Suomen suurin lämpötilan muutos vuorokaudessa on ollut Kuusamon Kiutakönkäällä 2.1.1989 mitattu 36,5 astetta. Tällaiset suuret muutokset liittyvät yleensä talvella kylmän sään jälkeen tapahtuvaan nopeaan ja voimakkaaseen lauhtumiseen.

Lue seuraavaksi: Ilmastonmuutos – miten se vaikuttaa lämpötiloihin maapallolla?

Päivitetty 5.2.2021 klo 09.58

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa