Mainos latautuu…

Kuunpimennys: Kun kuu värjäytyy punaiseksi

Aurinkokalenteri
Kuunpimennyksessä kuu jää maapallon varjoon.
Kuunpimennyksessä kuu jää maapallon varjoon. Kuva: NASA/Bill Ingalls

Kuunpimennykseksi kutsutaan tilannetta, jossa kuu ja aurinko ovat vastakkaisilla puolilla maata ja kuu kulkee maan varjon läpi. Pimennyksiä on joka vuosi jossakin päin maapalloa.

Kuunpimennys, kuten auringonpimennyskin, voi tapahtua vain silloin, kun kuu, aurinko ja maa ovat samalla linjalla. Kuun kiertorata on maasta katsottuna kallellaan, joten joka kierroksella maan ympäri kuu ei ole sopivassa paikassa auringon suhteen. Kuunpimennyksen aikaan on aina täysikuu.

Kuu ei pimene maan varjossa kokonaan. Auringonsäteily taittuu kulkiessaan maapallon reunalla ilmakehän läpi ja siitä myös siroaa sininen valo pois, joten kuuhun pääsee hieman punaista valoa pimennyksen ollessa syvimmilläänkin. Kuu näkyy siis täydellisen pimennyksen aikaan tummissa ruosteen tai punaisen sävyissä. Osittaisen pimennyksen aikaan vain osa kuusta osuu syvimmän varjon eli täysvarjon kohtaan.

Puolivarjopimennys tapahtuu silloin, kun kuu ei kulje ollenkaan täysvarjon läpi vaan puolivarjon kohdasta. Tällöin kuu hämärtyy vain hieman.

Lue seuraavaksi: Rusko – miksi auringonlasku on punainen?

Päivitetty 17.11.2020 klo 12.37

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa