Mainos latautuu…

Auringonpilkut – viileitä täpliä auringon pinnalla

Avaruussää
Auringonpilkut esiintyvät usein ryhmissä.
Auringonpilkut voivat esiintyä suurissa ryhmissä. Kuva: NASA/SDO

Auringon magneettikentässä tapahtuvien muutosten vuoksi magneettikenttä voi vaihdella pienelläkin alueella ja muodostaa pinnalle lenkkejä. Auringonpilkun kohdalla magneettikenttä suuntautuu kohti auringon keskustaa ja pinta jäähtyy muuta ympäristöä viileämmäksi. Tumma väri johtuu alemmasta lämpötilasta.

Auringonpilkkujen määrä vaihtelee keskimäärin 11 vuoden jaksoissa. Jakson aikana pilkkujen määrä muuttuu minimistä maksimiin ja takaisin, ja maksimin aikaan auringon magneettikentän suunta alkaa vähitellen kääntyä päinvastaiseksi. Auringonpilkkujen tai pilkkuryhmien elinikä vaihtelee tunneista jopa kuukausiin.

Pilkkuja on havaittu myös muilla tähdillä. Ne voivat peittää niin suuren osan tähden pinnasta, että se näkyy tähden kirkkauden vaihteluna. Auringossakin yksittäinen pilkku voi olla monta kertaa maapallon kokoinen.

Auringon roihupurkaus liittuu auringonpilkkujen magneettisesti aktiiviseen alueeseen.
Auringonpilkut ovat magneettisesti aktiivisilla alueilla, joissa tapahtuu myös purkauksia. Kuva: NASA:n Goddard Space Flight Center

Mitä merkitystä auringonpilkuilla on?

Pilkut ja auringon aktiivisuus liittyvät toisiinsa. Kun auringonpilkkuja sekä muita magneettisuuteen liittyviä ilmiöitä on runsaasti, myös purkauksia on enemmän. Tällöin auringon pinnasta lähtee materiaa kauemmaksi aurinkokuntaan ja se voi näkyä maassa esimerkiksi revontulina.

Lue seuraavaksi: Aurinkotuuli on avaruudessa liikkuvaa plasmaa

Päivitetty 11.9.2020 klo 11.32

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa