Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tulvat piinaavat Aasiaa ja sadekausi venyy – La Niña tekee tulevasta…
Blogi |

Tulvat piinaavat Aasiaa ja sadekausi venyy – La Niña tekee tulevasta talvesta hankalan ja lisää hurrikaanivaaraa

Tropiikissa sademäärät ovat suuria ja voivat aiheuttaa paikallisia tulvia.
La Niña voi tuoda rankkoja sateita Tyynen valtameren länsiosaan. Kuva: Markus Mäntykannas, Fidži, arkistokuva

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kambodžassa ja Vietnamissa on menehtynyt useita kymmeniä ihmisiä epätavallisen runsaissa sateissa. Syypäänä on La Niña -ilmiö, joka tekee tulevasta talvesta varsin kostean Tyynen valtameren länsiosassa.

La Niñan vaikutukset vaihtelevat suuresti riippuen maantieteellisestä alueesta. Toisaalla ilmiö vähentää sateita ja aiheuttaa kuivuutta, toisaalla rankkasateet lisääntyvät ja tulvavaara kasvaa. Eri puolilla maapalloa paheneva koronapandemia tuo oman lisähaasteensa, sillä tulvien myötä kulkutaudit leviävät tehokkaasti ja terveysjärjestelmä on jo muutenkin paikoin kuormittunut koronapotilaiden myötä.

Tyynen valtameren länsiosassa kostea syksy ja talvi

La Niña -ilmiön myötä lämpimin merivesi pakkautuu Tyynen valtameren alueella kohti länttä. Indonesian ja Pohjois-Australian edustalla merivesi on La Niña -aikoina tavanomaista lämpimämpää. Tämä näkyy runsaina sademäärinä, ehkä jopa tavanomaista aktiivisempana syklonitoimintana.

Lämmin merivesi toimii polttoaineena trooppisille ukkoskuuroille, matalapaineille ja jopa sykloneille. Trooppisia hirmumyrskyjä kutsutaan sykloneiksi Australian edustalla.

Lämpimän pintaveden myötä sadekausi uhkaa nyt venyä pitkäksi Indonesiassa, Malesiassa sekä osassa Thaimaata, Vietnamia ja Kambodžaa. Kaakkois-Aasiassa on monia suomalaisten suosimia lomakohteita, missä La Niña -talvet ovat olleet yllättävän kosteita ja sateisia.

Tulevan talven tilanne tietysti on vielä kyseenalainen, sillä monikaan Kaakkois-Aasian maista ei ole vielä avannut rajojaan kansainväliselle turismille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kaakkois- ja Itä-Aasiassa voi La Niñan myötä esiintyä runsaita sateita. Paikoin monsuunikausi pitkittyy.
Kaakkois-Aasiassa voi La Niñan myötä esiintyä runsaita sateita. Paikoin monsuunikausi pitkittyy. Kuva: Foreca

Hurrikaanien todennäköisyys kasvanut

La Niñan vaikutukset eivät suinkaan rajoitu Tyynen valtameren alueelle. Ilmiö vaikuttaa muun muassa Yhdysvaltojen säähän ja hurrikaanikauteen.

Loppusyksyn aikana Tyynen valtameren itäosassa on päiväntasaajan korkeudella odotettava kuivuutta, sillä merivesi on viilentynyt La Niñan myötä. Kylmenneen meriveden vaikutuksesta alueelle muodostuu pitkäkestoinen korkeapaineen alue.

Pohjoisempana Tyynellä valtamerellä hurrikaaneja esiintyy normaalivuotena Väli-Amerikan molemmin puolin. Tyynen valtameren puolella niiden todennäköisyys on kuitenkin hiipunut La Niña -vuosina, mutta Meksikonlahden puolella kasvanut.

La Niña lisää hurrikaanien syntymiselle suotuisia olosuhteita ilmakehässä Atlantin puolella. Tänä syksynä hurrikaaneja syntyi kuin liukuhihnalla ja niiden nimet meinasivat loppua kesken. 

Karibian ja Yhdysvaltojen rannikkoalueella hurrikaanikausi voi pitkittyä La Niñan ja erittäin lämpimän meriveden myötä. Korkeimmillaan pintaveden lämpötila on Karibian alueella yhä 30–31 astetta, kun trooppisen myrskyn syntymiselle riittää jo 26–27 astetta.

Kuluneen syksyn aikana hurrikaanikausi on ollut vilkas ja Yhdysvaltoihinkin on iskeytynyt voimakkaita trooppisia hirmumyrskyjä.

Lue seuraavaksi: Mikä on La Niña ja miten se syntyy?

Markus Mäntykannas

Päivitetty 15.10.2020 klo 17.48

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat