Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lähiaikoina voi riehua yllättävän voimakas ja hyytävä sääilmiö,…
Blogi |

Lähiaikoina voi riehua yllättävän voimakas ja hyytävä sääilmiö, joka ei ennusteissa näy: "Lämpimältä näyttävä auringonpaiste hämää"

Winds make trees bend. Wind speeds are measured using different units, like mph, km/h and m/s.
Keväisin yksittäiset tuulenpuuskat voivat yltyä sisämaassa selvästi ennustettua voimakkaimmiksi, mikäli ilmakehän kerrostuneisuus on hyvin labiili eli epävakaa. Tällöin maanpinta on auringonpaisteen seurauksena huomattavasti lämpimämpi kuin ylempänä olevat ilmakerrokset.

Huhtikuun loppupuolella ja toukokuun alussa Suomi näyttäisi kuuluvan kolean ilmamassan piiriin ja sää on jäämässä ajankohdan keskiarvoa kylmemmäksi. Kylmän ilmamassan ja verrattain voimakkaan kevätauringon yhteisvaikutus voi laukaista erityisesti sisämaassa yllättävänkin rajuja tuulenpuuskia, joita ennustemallit eivät saa kiinni.

Huhti–toukokuun vaihteessa aurinko porottaa Suomessa jo samalla teholla kuin elokuun puolivälissä. Lämpötila jää voimakkaasta auringonsäteilystä huolimatta loppukesää alempiin lukemiin, sillä ilmakehä ja vesistöt ovat vielä talven jäljiltä kylmiä. Ilmakehän lämpeneminen tapahtuu pitkällä viiveellä voimistuneesta auringonpaisteesta huolimatta.

Tämänhetkiset sääennusteet paljastavat yksimielisesti, että edessämme on koleita kevätpäiviä. Tuoreen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan Suomi kuuluu lähiaikoina kylmän ilmamassan piiriin, missä lumi- ja räntäsateet sekä lumiraekuurot ovat mahdollisia.

Välillä kevätaurinko kuitenkin paistaa lupaavasti ja lämmittää voimakkaasti maanpintaa. Tämän myötä kehittyy kevätkuukausille ominainen kylmän ilmamassan labiili kerrostuma ilmakehämme alimmissa kerroksissa eli alatroposfäärissä. Tämä tarkoittaa, että lämpötila laskee lämpimän maanpinnan yläpuolella korkeuden kasvaessa voimakkaasti, jolloin puhutaan epävakaasta eli labiilista ilmakehästä.

Sisämaassa labiili alatroposfääri voi tuntua yllättävän rajuina ja hyytävinä tuulenpuuskina keskellä aurinkoista kevätpäivää.

Tuuliviiri osoittaa mistä suunnasta tuuli työntää uloketta pois päin.
Aurinkoinen ja kolea kevätpäivä voi laukaista yllättäviä tuulenpuuskia sisämaassa. Kuva: iStockphoto

Kylmää ilmaa romahtaa ylempää ilmakehästä

Lämpimältä vaikuttava auringonpaiste voi herkästi hämätä kevätpäivänä. Ulos tekisi ehkä mieli lähteä kevyessä vaatetuksessa, kun aurinko porottaa lupaavasti suojaisalle kotiterassille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Terassin ulkopuolella tilanne voikin näyttäytyä täysin toisenlaisena. Varsinkin silloin, kun aurinko paistaa kylmän ilmamassan vallitessa, rajut ja hyytävän kylmät tuulenpuuskat ovat mahdollisia sisämaassa. Näitä eivät välttämättä ennustemallit saa kiinni, ja joskus tuuliennusteet voivatkin sisämaassa olla vähän alakantissa kevätkuukausina.

Sisämaan keväisiä ja hyytäviä tuulenpuuskia kehittyy erityisesti niinä päivinä, kun aurinko on lämmittänyt maanpintaa voimakkaasti, mutta sen yläpuolella lämpötila laskeekin korkeuden mukana nopeasti.

Koleana toukokuisena päivänä ilman lämpötila voi olla kahden metrin korkeudessa viitisen astetta nollan yläpuolella, mutta reilun kilometrin korkeudessa voikin olla saman verran pakkasta. Tämä asetelma pistää ilman kiertämään pystysuunnassa ja voi kuljettaa kylmän ilman "pussukoita" ylemmistä ilmakerroksista kohti maanpintaa. Voimakkaisiin lämpötilaeroihin liittyy tyypillisesti aina puuskaista tuulta – oli sitten kyse vaaka- tai pystysuuntaisista eroista lämpötilassa.

Lämpötilaero pääsee kasvamaan pystysuunnassa suureksi kylmän ilmamassan vallitessa, koska maanpinta lämpenee auringonpaisteessa kylmästä ilmasta huolimatta, mutta lämpeneminen ei tunnu ylemmissä ilmakerroksissa. Tällöin lämpötila nousee vain hyvin lähellä maanpintaa, mutta ylempänä ilmakehässä ilmamassa onkin polaarista eli vuodenaikaan nähden varsin kylmää.

Tuloksena on rajuja pystysuuntaisia lämpötilaeroja, joita tuulenpuuskat yrittävät tasoittaa siirtämällä kylmempää ilmaa korkeammista ilmakerroksista kohti maanpintaa. Labiilissa eli epävakaassa ilmakehässä tämä kiertoliike toimii tehokkaasti, eli ylempien ilmakerrosten kylmä ilma voi suorastaan romahtaa kohti maanpintaa aiheuttaen ulkoilijoille vilunväristyksiä. Tuulenpuuskat ovat kirjaimellisesti hyytäviä, koska ilma saapuu ylemmistä ilmakerroksista, missä on paljon kylmempää.

Lue myös: Suojaudutko jo auringolta? Aurinkorasvat kannattaa vähitellen kaivaa esiin!

Takatalvi yllätti Espoossa toukokuussa 2020.
Kevät näyttää etenevän lähiaikoina maltillisesti. Ajoittain lumi- tai räntäsateita voi esiintyä eteläistä Suomea myöden. Kuva: Foreca, Espoo, arkistokuva

Sääennusteiden tuuliennusteet eivät kerro koko totuutta

Forecan verkkosivuilta voi seurata tuuliennusteita sekä maa- että merialueille. Ennusteanimaatioissa voi itse valita, tarkasteleeko sitä 10 minuutin keskituulelle vai hetkittäisille tuulenpuuskille.

Paikkakuntakohtaisissa sääennusteissa tuuliennusteen suureena käytetään tyypillisesti 10 minuutin keskituulen nopeutta, mutta tämä ei lähellekään kerro koko totuutta varsinkaan sisämaassa, missä yksittäiset tuulenpuuskat voivat olla jopa yli kaksi kertaa keskituulen nopeutta voimakkaampia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keväisen kylmässä mutta aurinkoisessa säätyypissä puuskakerroin voi hetkellisesti olla jopa yli 2,5. Tämä tarkoittaa sitä, että jos ennustettu keskituuli on 4 m/s, voivat yksittäiset puuskahuiput olla yli 10 m/s.

Lumikuuro Oulujoella.
Lähiaikojen lumi- ja räntäkuuroihin voi myös liittyä paikallisesti voimakkaita tuulenpuuskia, kuten kuuropilville onkin ominaista. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 3.4.2022

Hyytävän kylmät ja äkilliset puuskat tulevatkin useammille yllätyksenä näin kevään kynnyksellä. Niihin kannattaa varautua sisämaassa lähiviikkoina, sillä säätyyppi näyttäisi suosivan "kylmien tuulenpuuskien" syntymistä.

Kylmässä ilmamassassa on liikkeellä myös kesäisen oloisia kuuropilviä, jotka voivat entisestään voimistaa tuulenpuuskia paikallisesti. Kuuropilviin liittyvät tuulenpuuskat tuntuvat myös sisävesillä, kun taas aurinkoisen päivän tuulenpuuskia esiintyy pääsääntöisesti vain mantereen yllä. Toki ne voivat sieltä levitä myös pienemmille sisävesille.

Kiinnostuitko tuuliaiheesta? Tutustu myös seuraaviin tuulta käsitteleviin artikkeleihin:

Markus Mäntykannas

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat