Sääuutiset ja blogi> Suomi jumittuu "hyytävään hyrrään": Sähkön hintapiikit todennäköisiä
Blogi |

Suomi jumittuu "hyytävään hyrrään": Sähkön hintapiikit todennäköisiä

Luminen talvimaisema
"Pyryn perästä pakkanen", kuuluu sanonta. Keskiviikkoillan ja torstaiyön aikana Suomen yli itään liikkuu lumipyryalue, jonka jälkipuolella meille alkaa virrata erittäin kylmää, jopa arktista ilmamassaa. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki

Marraskuun lopun ennuste näyttää hyvin hyytävältä. Ilmavirtaukset käyvät Suomeen kylmimmältä mahdolliselta kantilta ja talvi on toden teolla kiristämässä otettaan. Kylmän sään vaikutukset tulevat heijastumaan myös sähkön hintaan.

Tiistaina aamupäivällä allekirjoittaneen kotipaikkakunnalla Helsingissä on mitä mukavin talvisää: pikkupakkasta ja auringonpilkahduksia, hentoinen lumipeitekin koristaa maisemaa. Ylempänä Suomessa pakkanen on jälleen paukkunut paikoitellen 30 asteessa. Ennusteen mukaan talvi on kiristämässä otettaan myös eteläisessä Suomessa lähitulevaisuudessa.

Talvisen ja heikkotuulisen sään sekä Olkiluoto 3 -voimalan toimintahäiriöiden vuoksi pörssisähkön hinta ampaisi kuluvan vuoden ylivoimaisesti korkeimpiin lukemiin tiistaina iltapäivällä. Pörssisähkö maksoi kalleimmillaan 96,37 c/kWh kello neljän ja viiden välillä.

Olkiluoto 3 -voimalan on palaamassa normaaliksi, ja tämä on varmasti toivottu uutinen, koska sääennusteiden mukaan Suomessa on alkamassa loppuviikolla vuodenaikaan nähden erittäin hyytävä ajanjakso.

Keskiviikkona pörssisähkön hinnan odotetaan kuitenkin putoavan reilusti tiistain lukemista: tuuli yltyy tuntuvasti, sää lauhtuu ja Olkiluoto 3 on taas toiminnassa. Keskiviikkona keskihinta on 5,73 c/kWh, kun tiistain lukema on 35,68 c/kWh.

Pörssisähkön hinta Suomessa ke 22.11.2023 (lähde: ENTSO-E)
AjanhetkiSähkön hinta (c/kWh)
klo 00–0112,16
klo 01–0211,80
klo 02–0311,42
klo 03–0411,42
klo 04–0511,05
klo 05–0611,00
klo 06–075,33
klo 07–089,18
klo 08–099,54
klo 09–106,80
klo 10–114,92
klo 11–123,94
klo 12–133,19
klo 13–143,10
klo 14–152,61
klo 15–162,46
klo 16–172,48
klo 17–182,60
klo 18–192,55
klo 19–202,38
klo 20–212,12
klo 21–221,94
klo 22–231,89
klo 23–241,58

Sähkön hinnassa voi kuitenkin tulla uusia piikkejä lähiaikoina sään vuoksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Suomeen päässee valahtamaan marraskuun lopussa useampana päivänä arktisen kylmää ilmamassaa, eikä ennusteessa tällä hetkellä näy järin voimakkaita tuulia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että marraskuun lopussa kannattaa varautua siihen, että sää vaikuttaa negatiivisesti pörssisähkön hintaan. Jos sää on kylmää ja heikkotuulista, sähkönkulutus kasvaa mutta tuulivoimalla tuotettavan sähkön osuus pienenee. Tässä asetelmassa sähkön hintapiikit näyttävät todennäköisiltä.

Forecan sivuilla oleva sähkön hintapuntari paljastaa, mikä on sään vaikutus sähkön hintaan tulevan 10 vuorokauden aikana. Lisäksi löydät pörssisähkön hintatiedot kuluvalle vuorokaudelle (ja seuraavalle klo 14:15 jälkeen).

Euroopan energiasää...
Keskimääräistä kylmempi ja heikkotuulinen sää uhkaavat tuoda marraskuun lopussa piikkejä pörssisähkön hintaan. Kuva: Pixabay

Suomi jumittuu "hyytävään hyrrään"

Aiemmassa blogitekstissäni pohdin syitä, miksi sekä lokakuu että osa marraskuusta ovat olleet Suomessa tavanomaista kylmempiä. Suurimpana syypäänä on ilmamassoja erottavan suihkuvirtauksen jämähtäminen Suomen eteläpuolelle.

Suihkuvirtauksen pohjoispuolella Suomi on ikään kuin jumissa kylmän, polaarisen ilmamassan muodostamassa "hyytävässä hyrrässä", jonka sisäpuolella talvinen ilma kiertää pitkin poikin pohjoista Eurooppaa. Hyrrä jatkaa pyörimistään niin kauan, kunnes voimakas matalapaine puhkaisee sen jokin päivä ja kääntää ilmavirtaukset puhaltamaan lauhaa ilmaa lännestä.

Suihkuvirtaukset 24.11.2023
Voimakas polaarinen suihkuvirtaus kurvaa ennusteen mukaan perjantaina 24. marraskuuta Pohjois-Atlantilta kohti keskisestä Eurooppaa ja siitä edelleen kohti itää ja koillista. Suomi kuuluu suihkuvirtauksen kylmemmälle puolelle ja meille leviää matalapaineen ja lumipyryn jälkipuolella viikonloppuna hyvin kylmää, paikoin jopa arktista ilmamassaa. Talviset olosuhteet valahtavat vähitellen myös keskiseen Eurooppaan.

Keskiviikkoiltana Suomeen saapuva voimakas matalapaine ja lumipyry yrittävät tunkeutua kylmän ilmamassan alueelle ja katkaista hyrrän energian, mutta yritys jää tussahdukseksi. Matalapaineen jälkipuolella Suomeen avautuu väylä arktisen kylmän ilmamassan purkauksille, jotka saapuvat kylmimmältä mahdolliselta kantilta koillisesta. Tulevasta viikonlopusta alkaen pakkanen voi selkeässä säässä olla ajoittain kireää myös eteläisessä Suomessa. Kireän pakkasen raja on pohjoisessa Suomessa 25, keskisessä Suomessa 20 ja eteläisessä Suomessa 15 pakkasastetta.

Kylmään asetelmaan ei ole näköpiirissä muutoksia vastaisuudessakaan: tuoreen kuukausiennusteen mukaan tavanomaista kylmempi sää voi jatkua joulukuun alkupuolelle saakka. Näyttää siltä, että Pohjois-Euroopassa lymyävä kylmä ilmamassa pyrkii marraskuun viimeisellä, 27. päivä alkavalla viikolla, levittäytymään laajemmin myös muualle Eurooppaan. Talvisia olosuhteita voidaan tässä vaiheessa kokea aina Välimeren maita myöden.

Suihkuvirtaukset
27. marraskuuta alkavalla viikolla polaarisen suihkuvirtauksen ennustetaan heikkenevän, osin jopa katkeavan. Suihkuvirtaus voi muodostaa syvän "kuopan", joka lankeaa itäiselle Välimerelle. Tämä tarkoittaa, että kylmä ilmamassa voi päästä leviämään laajemmallekin Eurooppaan, jopa Välimeren maihin saakka.

Kireät pakkaset ja sankat lumikuurot mahdollisia

Keskiviikkoillan ja torstaiyön aikana Suomen yli pyyhkäisevä lumipyryalue vahvistaa lumipeitettä suuressa osassa maata noin 10 senttimetrillä, paikoin lunta voi kertyä enemmänkin eteläisen Suomen sisämaahan ja maan länsiosaan. Poikkeuksen muodostavat etelä- ja lounaisrannikko, missä osa sateista on vettä tai räntää ja niinpä lumikertymä voi lopulta jäädä hyvin pieneksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kun pyry väistyy ja hyytävä ilmamassa levittäytyy Suomeen, lumisateet ovat viikonloppuna paikallisempia ja enemmänkin kuuroluonteisia. Pakkanen kiristyy varsinkin eteläisessä Suomessa, kunhan tuuli heikkenee ja sää osin selkenee.

27. marraskuuta alkava viikko näyttää meteorologisesti hyvin jännittävältä. Suomi kuuluu edelleen idän ja koillisen mantereisen kylmän, ehkä jopa arktisen ilmamassan vaikutuspiiriin. Matalapaineet näyttäisivät uhittelevan Suomea etelästä tai kaakosta käsin, mikä tarkoittaa, että niiden ennustettavuus on erittäin hankala ja niihin voi liittyä suuriakin yllätyksiä.

Suurimmat yllätykset liittyvät lumikertymiin eteläisessä Suomessa. Jos matalapaineet saapuvat etelästä tai kaakosta kylmän ilmamassan alueelle ja tuuli käy Suomenlahdella idästä tai kaakosta, etelärannikon tuntumassa voi muodostua rannikkokonvergenssiksi nimetty ilmiö, joka saattaa pamauttaa melkoiset hanget Kymenlaakson tai Uudenmaan rantakaistaleelle. Koillistuulella suurimmat lumikertymät jäisivät Viron rannikolle.

Kuten todettu, etelästä tai kaakosta saapuvien matalapaineiden ennustaminen on hyvin hankalaa, joten tilannetta täytyy seurata. Lopulliset lumikertymät ovat vahvasti riippuvaisia tuulen suunnasta Suomenlahdella.

Suuria lumikertymiä
Näyttääkö marraskuun loppu etelässä tältä? Se jää nähtäväksi. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki

Muutos ehkä vasta joulukuussa

Kuinka pitkään hyytävä asetelma Suomessa sitten voi jatkua? Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on toistuvasti ollut sitä mieltä, että jonkinlainen taitekohta koettaisiin joulukuun edetessä. Kuukausiennusteessa kylmä poikkeama väistyy 11. joulukuuta alkavalla viikolla.

On mielenkiintoista tarkastella ECMWF:n pitkän ajan ennustetta Euroopassa vallitsevasta suursäätyypistä (kuva alla). Tällä hetkellä elämme "violetin palkin aikakautta" (engl. ATR = Atlantic Ridge), jolloin Pohjois-Atlantilla ilmanpaine on tavanomaista korkeampi. Tämä näkyy meillä itä- ja pohjoisvirtausvoittoisena, talvisena säätyyppinä.

Joulukuun alkupuolella ennuste Pohjois-Euroopan ja Pohjois-Atlantin osalta on yhä korkeapainevoittoinen, eli säätyyppi olisi meillä todennäköisesti kylmä. Joulukuun edetessä, varsinkin itsenäisyyspäivän jälkeen, korkeapainevoittoisen kylmän säätyypin todennäköisyys laskee ennusteessa. Samoihin aikoihin NAO+ (sininen palkki), eli positiivisen NAO:n vaihe, alkaa näyttää todennäköisemmältä.

Ennuste
Suursäätyyppi voi muuttua joulukuun edetessä. Kuva: ECMWF

Käytännössä sininen palkki merkitsee NAO-indeksin positiivista vaihetta, jossa Pohjois-Atlantin ilmanpainepoikkeama palautuisi lähemmäs pitkän ajan keskiarvoja, eli Islannin seudulla ilmanpaine laskisi ja vastaavasti nousisi etelämpänä Azoreiden saariryhmän kohdalla. Tämä tarkoittaisi, että länsivirtaukset voisivat voimistua Euroopassa ja sää lähtisi lauhtumaan laajalla alueella, ehkä myös Suomessa.

Vuodenaikaisennusteen mukaan joulu–helmikuun jaksosta ennustetaan Suomessa pitkän ajan keskiarvoja lämpimämpää.

Lue seuraavaksi: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 22.11.2023 klo 14.14

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat