Mainos latautuu…

Stationaarinen rintama on paikalleen pysähtynyt säärintama

Säärintamat
Sade- eli Nimbostratus-pilviä taivaalla. Ne ovat usein tasapaksuja ja tummia, joiden läpi aurinko ei pääse paistamaan läpi. 
Stationaarisen rintaman yhteydessä sää on usein sateinen.  Kuva: Markus Mäntykannas

Kun kaksi ilmamassaa työntyy kohti toisiaan, ja rintamien välinen raja pysyy paikoillaan, rintamien välistä rajapintaa kutsutaan pysyväksi eli stationaariseksi rintamaksi.

Stationaarisen rintaman ympäristössä tuulet puhaltavat rintaman suuntaisesti, mutta ilmaa työntyy myös ylöspäin. Nousevan ilman alueelle muodostuu pilviä, mahdollisesti myös sateita. Stationaarisen rintaman alueella ovat mahdollisia sekä jatkuva sade että runsaat ja nopealiikkeiset sadekuurot. Sateiden olomuoto riippuu alueella vallitsevista lämpöoloista. Stationaarisen rintaman yhteydessä sää on yleensä pilvinen, ja myös sumua voi esiintyä.

Kun ilmamassojen välinen rajapinta eli stationaarinen rintama alkaa liikkua johonkin suuntaan, se muuttuu määritelmältään joko kylmäksi rintamaksi (jos kylmä ilmamassa työntää lämmintä ilmamassaa edellään) tai lämpimäksi rintamaksi (jos lämmin ilmamassa työntää kylmää ilmamassaa edellään).

Lue seuraavaksi: Mistä sääkartalla kiemurtelevat säärintamat kertovat?

Päivitetty 25.5.2020 klo 13.51

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa