Salama voi luikerrella jopa satoja kilometrejä: Pisin salamanisku ulottuisi helposti Helsingistä Rovaniemelle
Joka päivä eri puolilla maailmaa ukkostaa. Mutta miten suureksi salama voi kasvaa?
Tyypillinen ukkoskuuro Suomessa on halkaisijaltaan vain kymmenkunta kilometriä ja sen vaikutusalue jää pieneksi. Maailmalta löytyy kuitenkin alueita, joilla muodostuu usein voimakkaita ja laaja-alaisia ukkospilvijärjestelmiä, joissa yksittäiset salamat voivat olla kooltaan aivan eri kertaluokkaa kuin Suomessa. Tällaisia on esimerkiksi paikoin Etelä-Amerikassa ja Yhdysvalloissa.
Pisin havaittu salamanisku eteni huhtikuussa 2020 Yhdysvaltojen eteläosassa 768 kilometriä, eli se olisi ulottunut helposti Helsingistä Rovaniemelle. Tämä salama liittyi useita satoja kilometrejä leveään ukkospilvijärjestelmään, jossa se pääsi etenemään pitkään vaakasuunnassa pilven sisällä. Suurimmat salamat tarvitsevatkin muodostuakseen juuri tällaisen laajan ja melko yhtenäisen pilvikerroksen, jossa on suuria sähköisiä varauseroja.
Lue myös: Mikä on salama ja miten se syntyy?
WMO has verified 2 new world records for a⚡️lightning #megaflash
— World Meteorological Organization (@WMO) February 1, 2022
Longest distance single flash of 768 km (477.2 miles) across southern #USA - 60 kilometres MORE than old record
Greatest duration of 17.102 seconds over #Uruguay and northern #Argentina https://t.co/6AzyzTgMIO pic.twitter.com/VqUgxEDHB2
Pitkäikäisin oli puolestaan kesäkuussa 2020 Uruguayssa ja Argentiinassa ollut 17,1 sekunnin salama. Tavallisen salaman kesto on vain sekunnin kymmenesosia.
Korkeimmat salamat lähes revontulien tasalla
Voimakkaiden ukkosten yläpuolella voi näkyä yläsalamoita, jotka poikkeavat ominaisuuksiltaan jonkin verran tavallisista alailmakehän salamoista. Korkeimmillaan ne yltävät avaruuden rajalle. Tällainen kajosalamaksi kutsuttu yläsalama muodostaa laajan, himmeän valorenkaan 80–100 kilometrin korkeudelle voimakkaiden ukkosten yläpuolelle, mutta on liian heikko näkyäkseen paljain silmin. Punertavan väriset keijusalamat yltävät lähes yhtä korkealle, 40–90 kilometriin.
Lue seuraavaksi: Supersolu on planeettamme rajuin ukkosmyräkkä
Päivitetty 3.2.2022 klo 10.11