Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Syyskuu oli Suomessa laajalti tavanomaista kylmempi ja vähäsateinen:…
Kuukausikooste |

Syyskuu oli Suomessa laajalti tavanomaista kylmempi ja vähäsateinen: 20 astetta ei ylittynyt kertaakaan – Yhdysvalloissa hurrikaani Ianin uhriluku nousee

Syksyn värejä Turussa.
Ruska värjäsi luonnon syyskuussa. Kuva: Juhani Peltonen, Turku, 30.9.2022

Mennyt syyskuu oli Suomessa laajalti keskimääräistä syyskuuta viileämpi. Kuukauden korkein lämpötila oli 19,5 astetta, kylmin puolestaan −7,5 astetta. Sademäärät olivat suuressa osassa maata tavanomaisia syyskuun sademääriä pienempiä, paikoin satoi jo lunta. Maailmalla hurrikaani- ja taifuunikausi vilkastui syyskuun aikana rajusti. Esimerkiksi Kuubaa ja Yhdysvaltoja riepotteli voimakas hurrikaani Ian.

Syyskuun keskilämpötila oli Suomessa maan etelä- ja keskiosassa laajalti 1–2 astetta keskimääräistä syyskuuta kylmempi, osassa etelää ja länttä oli yli kaksi astetta keskimääräistä kylmempää. Suomessa pitkän ajan säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan paikoin oli jopa harvinaisen viileää. Lapissa kuukauden keskilämpötila oli lähellä tavanomaista ja vain hieman keskimääräistä kylmempi. Lukemia verrataan vertailukauden 1991–2020 lukemiin.

Syyskuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin 12 asteesta Käsivarren Lapin pohjoisosan vajaaseen neljään asteeseen.

– Elokuun viimeisinä päivinä lämpötila suorastaan romahti, ja kalsea sää jatkui syyskuun puolella. Syyskuun alkupuoliskolla oli paikkakunnasta riippuen 1–2 viikon tavanomaista kylmempi jakso. Sen jälkeen pysyteltiin paljolti syyskuulle tavanomaisissa lämpötiloissa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Lue myös: Harvinainen, poikkeuksellinen ja ennätyksellinen – mitä tarkoittavat nämä meteorologiasta tutut termit?

– Syyskuun sää oli Suomessa melko tasaista, lämpötilanvaihtelut jäivät pieniksi. Lämpötila laski vain hitaasti kuun loppua kohti, joten ero syyskuun alun ja lopun välillä oli pieni. Terminen syksy on todennäköisesti alkanut suuressa osassa maata syyskuun aikana. Tarkat päivämäärät varmistuvat myöhemmin, Anna Latvala sanoo.

Lue myös: Termiset vuodenajat – milloin koittaa talvi, kevät, kesä tai syksy?

Ruskan värejä syysillassa.
Suuressa osassa Suomea syyskuun sademäärät olivat syyskuun keskimääräisiä sademääriä pienempiä. Kuva: Sirpa Jyske, Kihniö, 25.9.2022

Syyskuussa ei mitattu kertaakaan 20 asteen lämpötilaa – korkein lukema 19,5 astetta

Syyskuun korkein lämpötila mitattiin 6. syyskuuta Raaseporin Jussarön saarella, 19,5 astetta.

– 2000-luvulla tämä 19,5 astetta on nyt toiseksi kylmin syyskuun korkein lämpötila, kylmin on 19,3 astetta vuodelta 2008. Tämä syyskuu oli 2000-luvulla neljäs syyskuu, jolloin ei päästy edes 20 asteeseen, Anna Latvala sanoo.

Viimeksi alle 20 asteeseen on jääty syyskuussa vuonna 2017, jolloin syyskuun korkein lämpötila oli 19,6 astetta.

Ilmatieteen laitoksen vuodesta 1961 alkavien digitoitujen tilastojen mukaan syyskuun korkein lämpötila on jäänyt alle 20 asteeseen tämä vuosi mukaan lukien kymmenenä vuotena. Syyskuun korkeimmat lämpötilat ovat vaihdelleet 16,7 ja 28,8 asteen välillä. Alin syyskuun korkein lämpötila on mitattu vuonna 1993, kun syyskuun ylin lukema oli vain 16,7 astetta.

Suomen syyskuun lämpöennätys on Rauman kaupungissa 6. syyskuuta 1968 mitattu 28,8 astetta. Hellettä eli vähintään 25,1 astetta on vuodesta 1961 lähtien mitattu syyskuussa kahtenatoista vuotena. Viimeksi syyskuista hellettä oli vuonna 2019. Silloin syyskuun korkein lämpötila oli 26,2 astetta.

Ylin ja alin lämpötila syyskuussa 2022
Syyskuun korkein lämpötila mitattiin Jussarön havaintoasemalla, kylmin puolestaan Ylivieskassa.

Syyskuun kylmin lämpötila oli tänä vuonna 8. syyskuuta Ylivieskan lentokentällä mitattu −7,5 astetta.

– Syyskuussa ei ollut tällä kertaa erityisen kylmiä öitä: 7,5 pakkasastetta on melko tavanomainen kylmin lämpötila 2000-luvulla. Syyskuussa ei ole ollut yli 10 pakkasasteen lukemia vuoden 1996 jälkeen, Anna Latvala toteaa.

Pakkasyö toi kuuran maahan.
Syyskuussa mitattiin paikoin pakkaslukemia ja hallaa. Kuva: Pertti Karjalainen, Paltamo, 25.9.2022

Syyskuun kylmyysennätys Suomessa on samalta vuodelta kuin syyskuun lämpöennätys: syyskuun 26. päivä vuonna 1968 Sodankylässä mitattiin −18,7 astetta.

Lue myös: Mitä eroa on yöpakkasella ja hallalla?

Syyskuu oli laajalti tavanomaista kuivempi – paikoin satoi jo lunta

Suuressa osassa Suomea satoi syyskuussa keskimääräistä syyskuuta vähemmän. Muun muassa Etelä-Lapissa ja paikoin maan keskiosassa sademäärät jäivät jopa harvinaisen pieniksi. Hieman keskimääräistä enemmän sateita tuli paikoin pohjoisessa Lapissa, Ahvenanmaalla ja pienellä alueella etelässä.

– Syyskuun alussa sää oli korkeapainevoittoista. Vaikka kuun puolivälissä ja sen jälkeen matalapaineet vaikuttivat Suomen säähän useammin, ei kuun jälkimmäisestä puoliskosta tullut silti kovinkaan sateista. Osassa maata oli syyskuussa hyvin kuivaa: maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa satoi paikoin jopa alle puolet keskimääräiseen syyskuuhun verrattuna, Anna Latvala sanoo.

Kuukauden suurin sademäärä mitattiin alustavien tietojen mukaan Inarin Saariselän havaintosemalla, 84,3 millimetriä. Vähiten satoi Sallassa Kelloselän havaintoasemalla, 14,8 mm.

Sotkamossa satoi lunta syyskuun viimeisenä päivänä 2022.
Muun muassa Sotkamossa satoi lunta syyskuun viimeisenä päivänä. Kuva: Pertti Karjalainen, Sotkamo, 30.9.2022

Syyskuussa nähtiin paikoin lumi- ja räntäsateita. Kilpisjärvellä Saanatunturi sai hennon lumipeiteen 14. syyskuuta. Virallinen ja tilastoitava ensilumi satoi syyskuun 30. päivä, kun Kainuussa Puolangan Paljakan ja Kotilan havaintoasemilla oli aamulla lunta kaksi senttimetriä ja Ristijärvellä Mustavaaran havaintoasemalla yksi senttimetri. Ensilumi on määritelmän mukaan satanut silloin, kun maassa on lunta vähintään yksi senttimetri kesäaikaan kello 9 tai talviaikaan kello 8 aamulla.

– Melko tasainen sää ulottui syyskuussa myös tuuleen asti. Suomessa mitattiin myrskytuulta vain yhtenä päivänä ja yhdellä havaintoasemalla, kun Kökarin Bögskärillä tuuli yltyi 13. syyskuuta 22 metriin sekunnissa. Kunnon myrskykausi alkaakin Suomessa tavallisesti vasta loppusyksystä ja kestää talven yli, Anna Latvala toteaa.

Keskimäärin syyskuussa on 1,8 myrskypäivää.

Tuulen voimistuessa aallot kasvavat ja alkaa muodostua vaahtopäitä.
Syyskuussa oli ajoittain tuulista, mutta kuitenkin vain yksi myrskypäivä. Kuva: Keijo Väänänen, Pyhäranta, 20.9.2022

Maasalamoita havaittiin syyskuussa vain 57 kappaletta, kun keskimäärin niitä havaitaan syyskuussa vielä noin 4 400.

– Syyskuun alussa kolea pohjoisvirtaus ja sitten hetkeksi vahvistunut korkeapaine eivät olleet suotuisia ukkosten muodostumiselle.

Kirkkaita revontulia taivaanlaella.
Syyskuussa nähtiin ajoittain revontulia. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 5.9.2022

Hirmumyrskykausi voimistui – hurrikaani Ianissa kuolonuhreja jo ainakin yli sata

Hiljaisena alkanut Atlantin hurrikaanikausi voimistui syyskuun loppupuolella.

Suurta tuhoa aiheutti Kuubaan ja Yhdysvaltoihin iskenyt hurrikaani Ian. CNN:n mukaan (6.10.2022) kuolonuhreja on Yhdysvalloissa jo ainakin 131. Kuubassa ainakin kaksi ihmistä sai surmansa hurrikaanissa.

– Ian ylitti ensin Kuuban kolmannen luokan hurrikaanina ja katkaisi sähköt koko valtiosta. Tämän jälkeen hurrikaani voimistui neljänteen luokkaan, lopulta lähelle korkeinta eli viidettä luokkaa ennen iskeytymistään Floridaan 28. syyskuuta, Anna Latvala kertoo.

Hurrikaani Ian aiheutti Floridassa valtavaa tuhoa. Ian heikentyi trooppiseksi myrskyksi Floridaa ylittäessään, mutta voimistui Atlantille päästyään ensimmäisen luokan hurrikaaniksi ja iski uudelleen Yhdysvaltojen rannikolle Etelä-Carolinaan.

Ennen Iania Atlantilla riehui hurrikaani Fiona, joka iski aluksi Karibialle Puerto Ricoon ja Dominikaaniseen tasavaltaan ja aiheutti pahoja tulvia. Tämän jälkeen Fiona voimistui merellä neljänteen luokkaan, mutta heikkeni ennen rantautumistaan Kanadan Nova Scotiaan. Hurrikaani Fionaa voimisti Atlantin selvästi tavanomaista lämpimämpi merivesi.

Syyskuussa nähtiin myös voimakkaita taifuuneja.

Taifuuni Noru yllätti räjähdysmäisen nopealla voimistumisella juuri ennen rantautumistaan Filippiineille Manilan pohjoispuolelle. Hirmumyrsky vastasi lopulta viidennen luokan hurrikaania, Anna Latvala sanoo.

Noru iski heikentyneenä myös Vietnamiin.

Taifuuni Nanmadol iski syyskuussa Japaniin. Lisäksi taifuuni Hinnamnorin vaikutukset osuivat muun muassa Etelä-Koreaan ja Japaniin.

Lue myös:

Euroopassa Italian keskiosassa koettiin syyskuussa vaarallisia myrskyjä ja tulvia, joissa menehtyi yli kymmenen ihmistä.

– Espanjassa puolestaan mitattiin vielä syyskuussakin 40 asteen lukema. Syyskuun 11. päivä Cordobassa oli 40,6 astetta, Anna Latvala kertoo.

La Niña -ilmiön ennustetaan jatkuvan maapallolla.

Lue seuraavaksi: Globaali sääilmiö La Niña uhkaa sekoittaa tulevankin talven sään – kallis yhdistelmä energiakriisin kanssa

4.10.2022, 5.10.2022 ja 7.10.2022: Päivitetty hurrikaani Ianin uhrilukua.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 7.10.2022 klo 16.22

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat