Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Syyskuun sää yllätti: Aila oli poikkeuksellisen voimakas syysmyrsky…
Blogi |

Syyskuun sää yllätti: Aila oli poikkeuksellisen voimakas syysmyrsky – kuun lopussa lämpöennätykset paukkuivat

Aila-myrsky kaatoi puita ja katkoi sähköjä. Syyskuun lopussa puolestaan oli lämmintä ja aurinkoista.
Aila-myrsky kaatoi puita ja katkoi sähköjä. Syyskuun lopussa puolestaan oli lämmintä ja aurinkoista. Kuvat: Nina Pohjola, Eurajoki, 17.9.2020 ja Sirpa Jyske, Virrat

Syyskuu oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Kuukauden säätapauksia olivat voimakas syysmyrsky Aila sekä kuun lopun lämpöjakso, jolloin mitattiin peräti yli 23 astetta.

Syyskuun keskilämpötilat olivat 1–2,5 astetta tavanomaista korkeampia. Loppukuussa Suomeen osui jopa ennätyksellistä lämpöä tuova jakso. Syyskuu oli myös ajoittain hyvin tuulinen.

Aila-myrsky teki tuhoja

Syyskuun voimakkaimmat tuulet koettiin 16.–17. syyskuuta, kun syysmyrsky Aila-riepotti Suomen etelä- ja keskiosaa. Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastojen mukaan Aila-myrsky oli ajankohtaan nähden poikkeuksellisen voimakas myrsky ja yksi tämän vuosituhannen vaikutuksiltaan voimakkaimpia myrskyjä. Myrsky kesti pitkään ja vaikutti laajalla alueella. Myrsky puhalsi pohjoisesta ja iski voimakkaimmin läntiseen Suomeen.

– Suomen ja Skandinavian pohjoisosassa oli viileää ilmaa, Ruotsin eteläosassa puolestaan hyvin lämmintä ilmaa ja jopa suomalaisittain hellettä. Myrsky kehittyi näiden ilmamassojen rajalla. Yleensä Suomeen tulevat matalapaineet ovat enemmän elinkaarensa loppupuolella, mutta tämä myrsky alkoi vasta syvetä lähellä Suomea. Näin ollen voimakkaimmat tuulet tulivat Suomen puolelle. Aila oli syysmyrskyksi kova, joka vuosi ei ole yhtä kovia talvimyrskyjäkään, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Aila-myrsky mylläsi Näsijärvellä.
Aila-myrsky mylläsi Näsijärvellä. Kuva: Ari Branthin, Tampere, 17.9.2020

Aila-myrskyn kovin kymmenen minuutin keskituuli merialueilla mitattiin Rauman Kylmäpihjalan asemalla, 29,4 m/s. Kovin keskituuli maa-alueilla oli Vaasan lentoaseman 20,5 m/s. Kovin puuska puolestaan havaittiin merellä Pietarsaaren Kallanissa, 35,3 m/s ja maalla Vaasan lentoasemalla, 26,8 m/s. Myrskyyn liittyvät suurimmat sademäärät tulivat maan keskiosassa, paikoin yli 60 mm vuorokaudessa, Kajaanissa jopa 66 mm. Sähköttömiä kotitalouksia oli myrskyn takia yli 100 000.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Näin Aila-myrsky eteni

Aila-myrsky teki tuhoja Eurajoella.
Aila-myrsky teki tuhoja Eurajoella. Kuva: Nina Pohjola, Eurajoki, 17.9.2020

Syyskuun lopussa yli 23 astetta

Loppukuussa koettiin syyskuun lopuksi jopa ennätyslämpöä, kun lämpötilat kipusivat selvästi yli 20 asteen lukemiin. Kokemäellä mitattiin 27. syyskuuta 23,5 astetta, joka on korkein näin myöhään vuotta mitattu lukema vuodesta 1959 alkavissa Ilmatieteen laitoksen tilastoissa. Myös Raumalla ja Porissa ylitettiin 23 astetta.

– Syyskuun lopussa päivälämpötilat olivat hetkellisesti osassa maata 5–10 astetta keskimääräisen yläpuolelle. Yölämpötilat nousivat paikoin ajankohdan tavallisen päivälämpötilan korkeudelle, sanoo Anna Latvala.

Syyskuun lopun lämpöennätyksen päivänä eli 27. syyskuuta mitattiin myös syyskuun kylmin lämpötila, Kittilän -7,1 astetta. Ääripäiden lämpötilaero saman päivän sisällä oli siis yli 30 astetta.

Syyskuun lämpimimmät lukemat mitattiin Kokemäellä, kylmimmät Kittilässä.
Syyskuun lämpimimmät lukemat mitattiin Kokemäellä, kylmimmät Kittilässä. Kuva: Foreca

Syyskuussa satoi tavanomaista enemmän maan keskiosassa, etelässä ja pohjoisessa oli paikoin tavanomaista kuivempaa. Ilmatieteen laitoksen mukaan maan keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sademäärät olivat harvinaisen suuria, paikoin jopa poikkeuksellisen suuria. Kuukauden suurin sademäärä oli Merikarvian Tuorilan havaintoaseman 144 mm. 

Syyskuun 20. päivän molemmin puolin Suomessa havaittiin Yhdysvaltojen länsirannikolta suihkuvirtausten mukana tullutta maastopalojen savua, joka muun muassa teki auringonlaskuista tavallista värikkäämpiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Auringonlasku värjäsi pilvet keltaisiksi ja punaisiksi Lohtajalla.
Auringonlasku värjäsi pilvet keltaisiksi ja punaisiksi Lohtajalla. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 21.9.2020

Syyskuun mittaan ruskan loisto eteni pohjoisesta kohti etelää.

Lue myös: Ruska etenee halki Suomen – mistä ruska johtuu ja milloin se on huipussaan?

Atlantilla erittäin vilkas hurrikaanikausi

Atlantilla on ollut erittäin vilkas hurrikaanikausi, jopa niin vilkas, että etukäteen nimettyjen myrskyjen lista loppui kesken jo syyskuun aikana. Myrskyjen nimeämisessä otettiin käyttöön kreikkalaiset aakkoset. Näin on tapahtunut historiassa vain kerran aikaisemmin, vuonna 2005.

Syyskuun puolivälin paikkeilla Eurooppaan levisi erittäin lämmintä ilmaa. Keskisessä Euroopassa päästiin yli 30 asteen lukemiin, eteläisessä Ruotsissakin mitattiin 15. syyskuuta jopa 25–27 astetta. 

Yhdysvalloissa puolestaan koettiin raju kylmeneminen säässä kuun alkupuoliskolla, kun Keskilännessä mentiin paikoin yli 30 asteen helteistä lumisateisiin.

Syyskuun alussa Korean niemimaalle iskivät taifuunit Maysak ja Haishen. Näiden taifuunien vaikutuksia koettiin myös Japanissa.

Lue myös: Nauti nyt: Vielä jopa +18 astetta ja syysaurinkoa, ensi viikolla karu synkkeneminen – katso yli sadan paikkakunnan ennuste

Karita Kontula-Sokka

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat