Huurre: Hento jääkerros tai raskasta tykkylunta
Huurre on alijäähtynyttä vettä, joka kuorruttaa ympäristönsä jäähän.
Huurretta muodostuu, kun lämpötila on pakkasen puolella ja ilmassa on hyvin pienikokoisia alijäähtyneitä pisaroita, esimerkiksi sumupisaroita. Vesi on vielä ilmassa nestemäisessä muodossa, mutta alijäähtynyttä, eli veden lämpötila on nollan alapuolella. Nämä vesipisarat liikkuvat ilmavirtauksen mukana ja jäätyvät osuessaan kylmiin pintoihin, kuten puiden runkoihin. Tuulisessa säässä jäätä muodostuu kohteiden tuulen puolelle.
Huurre sekoitetaan usein kuuraan, joka on suoraan jääkiteiksi kylmille pinnoille härmistyvää vesihöyryä.
Huurretta esiintyy yleisimmin vesistöjen lähellä sekä vuoristossa
Huurteen ulkonäkö vaihtelee ohuista neulasista paksuun jääkerrokseen. Alijäähtyneet vesipisarat ovat pienempiä kuin jäätävässä sateessa ja huurre on myös ilmiönä yleisempi. Etenkin sulien vesistöjen lähellä voi pakkassäässä muodostua merisavua, joka jäätyy pinnoille huurteena.
Tykkylumen toinen päämuoto eli huurretykky on enimmäkseen huurretta, mutta seassa on myös lunta.
Huurre voi aiheuttaa vaaratilanteita jäätyvien tienpintojen lisäksi myös lentoliikenteessä, sillä alijäähtyneet pisarat voivat jäätyä kiinni lentokoneisiin. Korkeilla seuduilla, kuten vuoristossa, huurretta voi kertyä myös esimerkiksi meteorologisiin mittalaitteisiin ja siten se vaikeuttaa havaintojen tekoa.
Lue myös: Ajokeli riippuu sääolosuhteista
Päivitetty 29.11.2024 klo 11.04