Mainos latautuu…

Medikaani on Välimeren oma "hirmumyrsky" – näihin suomalaisten suosimiin lomakohteisiin se voi iskeä

Trooppiset sääilmiöt
Meri kuohusi voimakkaan matalapaineen myötä itäisessä Espanjassa. Medikaaneissa aallonkorkeus voi nousta jopa yli 10 metriin ja tuulen nopeus yltyy hirmumyrskylukemiin eli se on yli 33 m/s.
Medikaaneissa aallonkorkeus voi nousta jopa yli 10 metriin ja tuulen nopeus on yli 28 m/s. Kuva: Markus Mäntykannas, Jávea, Espanja, syyskuu 2021

Medikaanit ovat Välimeren omia intensiivisiä myrskyjä, joita voi joiltain osin verrata trooppisiin hirmumyrskyihin. Medikaaneja esiintyy eniten syksyisin ja talvisin, mutta syntyäkseen ne eivät tarvitse yhtä lämmintä merivettä kuin trooppiset hirmumyrskyt, jotka syntyvät valtamerillä.

Medikaanin raja-arvoksi 10 minuutin keskituulen nopeudessa on ehdotettu yli 28 m/s ja lisäksi myrskyn rakenteen tulisi satelliittikuvassa jokseenkin muistuttaa trooppista myrskyä, jotta se voidaan nimetä medikaaniksi. Toisinaan medikaanit voivat saavuttaa ensimmäisen luokan hurrikaanin voimakkuuden (Saffir–Simpson-asteikolla) eli 10 minuutin keskituulen nopeus ylittää 33 m/s, mutta ne harvoin voimistuvat tätä hurjemmiksi.

Tilastojen mukaan medikaaneja on esiintynyt eniten läntisellä Välimerellä Baleriaarien ympäristössä, Tyrrhenanmerellä Etelä-Italian edustalla ja Joonianmerellä Länsi-Kreikan edustalla.

Lue myös nämä:

Näin medikaani syntyy

Medikaanit ovat suhteellisen harvinaisia ja keskimäärin niitä syntyy vuosittain 1,6 kappaletta. Voimakkaita matalapaineita ja medikaaneja syntyy Välimeren edustalla herkimmin syys–tammikuussa, kun merivesi on hyvin lämmintä suhteessa ympäröivään ilmaan. Vähiten medikaaneja syntyy kesäkuukausina.

Medikaanin synty vaatii tyypillisesti seuraavat olosuhteet:

  • pieni tuuliväänne
  • lämpötilan voimakas lasku pystysuunnassa ilmakehässä
  • kylmän ilmamassan purkaus kohti Välimerta
  • säähäiriö ylemmässä ilmakehässä, kuten matalapaineen sola
Medikaanien lukumäärä eri kuukausina Välimerellä vuosina 1947-2011. Lähteet: Laboratory of Climatology And Atmospheric Environment, Ateenan yliopisto, METEOSAT
Medikaanien lukumäärä eri kuukausina Välimerellä vuosina 1947–2011. Lähteet: Laboratory of Climatology And Atmospheric Environment, Ateenan yliopisto ja METEOSAT. Kuva: Foreca

Meriveden korkea lämpötila ei ole medikaanin syntymisessä trooppisten hirmumyrskyjen tavoin välttämätöntä, mutta toki se voi edesauttaa matalapaineen syvenemistä medikaaniksi. Meriveden ei siis trooppisten myrskyjen tavoin tarvitse olla yli 26-asteista, jotta medikaani pääsee kehittymään. Itse asiassa valtaosa medikaaneista on kehittynyt Välimerellä silloin, kun pintaveden lämpötila on ollut 15–26-asteista.

Italian kaakkoispuolella kehittyi lokakuun 2021 loppupuolella kauden ensimmäinen virallinen medikaani, joka nimettiin Apolloksi.
Italian kaakkoispuolella kehittyi lokakuun 2021 loppupuolella syys- ja talvikauden ensimmäinen virallinen medikaani, joka nimettiin Apolloksi. Kuva: NASA Worldview, 30.10.2021

Medikaanit ovat verrattain harvinaisia, ja niiden syntymistä vaikeuttavat vuoristot ja Välimeren pieni koko. Sanotaanko niin, että olosuhteiden täytyy siis olla erittäin otolliset – harvinaisetkin – jotta matalapaine pääsee syvenemään Välimerellä medikaaniksi.

Yleensä tämä tapahtuu silloin, kun Välimerelle irtoaa pohjoisempaa Euroopasta matalapaineen sola, jonka ympäristössä on ylempänä ilmakehässä hyvin kylmää ilmaa. Kun sola ajautuu lämpimän Välimeren ylle, voi se suotuisissa olosuhteissa voimistua nopeasti.

Medikaanin syntyminen vaatii ympärilleen pinta-alaltaan laajan kosteudenlähteen, ja siksi niitä ei tyypillisesti esiinny Välimeren kapeimmissa kolkissa. Suotuisimpia alueita medikaaneille ovat läntinen Välimeri Espanjan ja Italian välissä tai vaihtoehtoisesti Joonianmeri Italian ja Kreikan välissä.

Baleriaarien yllä oli satelliittikuvan perusteella marraskuussa 2021 matalapaine, joka muistuttaa medikaanin alkua. Täysinkehittyneessä medikaanissa voi olla trooppista hirmumyrskyä muistuttava
Baleriaarien yllä oli satelliittikuvan perusteella marraskuussa 2021 matalapaine, joka muistuttaa medikaanin alkua. Täysin kehittyneessä medikaanissa voi olla trooppista hirmumyrskyä muistuttava rakenne ja "myrskyn silmä". Kuva: NASA Worldview, 11.11.2021

Tulvia ja rajuja tuulia

Medikaanit eivät Välimeren pienen koon vuoksi pääse kasvamaan loputtomiin: enimmillään niiden halkaisija voikin olla 300 kilometriä ja elinkaari vaihtelee 12 tunnista viiteen vuorokauteen. Trooppiset hirmumyrskyt valtamerillä ovat huomattavasti laaja-alaisempia ja yleensä myös pitkäikäisempiä.

Medikaanin pienestä koosta huolimatta se voi tuoda Välimeren rannikoille erittäin rankkoja sateita, tulvia, myrskytuulia ja niiden yhteydessä myös meriveden korkeus nousee. Ennen kaikkea huolenaiheina ovat siis tuuli- ja tulvatuhot.

Eniten harmia medikaanit ovat aiheuttaneet Espanjan Baleriaareilla, eteläisessä Italiassa, Maltalla sekä Kreikan läntisissä ja eteläisissä osissa.

Medikaaneihin voi liittyä erittäin suuria sadekertymiä ja tulvimista. Tyypillisimmin niitä esiintyy Baleriaareilla, Joonianmerellä Etelä-Italian edustalla ja Ionianmerellä Länsi-Kreikan edustalla.
Medikaaneihin voi liittyä erittäin suuria sadekertymiä ja tulvimista. Kuva: Pixabay, Italia, Sisilia, arkistokuva

Lue seuraavaksi: Suomessa koettavat myrskyt ovat Atlantin peruja, eniten myrskyää joulukuussa

Päivitetty 12.9.2023 klo 14.08

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa