Mainos latautuu…

Mitä eroa on säällä ja ilmastolla?

Pilvisyys lisääntyy.
Kesällä sää voi muuttua hyvinkin nopeasti. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 6.8.2022

Sää on ilmakehän hetkellinen tila, ja se voi muuttua nopeasti. Sää voi muuttua muutamissa tunneissa tai jopa minuuteissa. Ilmasto puolestaan ei muutu nopeasti, koska kyseessä on usean vuosikymmenen ajalta laskettu keskiarvo säästä, esimerkiksi tietyn alueen lämpötiloista tai sateisuudesta.

Säällä tarkoitetaan ilmakehän hetkellistä tilaa, jota mitataan esimerkiksi lämpötilan, ilmankosteuden, pilvisyyden, tuulen ja sateen perusteella. Se muuttuu jatkuvasti, ja se on säälle hyvin tyypillistä. Karkeasti ottaen sää on siis se, mitä näet ja koet katsoessasi ulkona taivaalle. Joko sataa tai on poutaa, on lämmin tai kylmä. Säästä voisi puhua esimerkiksi näin:

  • "Sää on tänään tuulista ja sateista, mutta eilen paistoi aurinko ja oli lämmintä."
  • "Viime viikon sää oli selvästi normaalia kylmempi."
  • "Koko viime talven sää oli tavanomaista lämpimämpi."
  • "Viime kuukausina sää on ollut nopeasti vaihtelevaa."
Sade lähestyy.
Suomen sää vaihtelee nopeasti. Hetken voi sataa ja sitten taas paistaa. Arkistokuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki

Ilmasto on pitkällä aikavälillä, vuosikymmenien tasolla määriteltävä tilastollinen käsite tietyn alueen tyypillisestä säästä. Ilmastosta puhuttaessa tarkoitetaan esimerkiksi lämpötilan ja sademäärän 30 vuoden mittaisia keskiarvoja. Eri vuosien keskiarvoista voidaan seurata pidemmällä aikajänteellä suuntaa, johon tietyn alueen tai maapallon keskilämpötila on muuttumassa. Ilmastosta voisi puhua esimerkiksi näin:

  • "Suomessa ilmasto on lämmennyt voimakkaasti 1980-luvulta lähtien."
  • "Ilmasto oli hetkellisesti kylmempää 1900-luvun puolivälissä."
  • "Välimeren ilmasto on muuttumassa yhä kuumemmaksi ja kuivemmaksi erityisesti kesäkuukausina."
  • "Ilmaston odotetaan lämpenevän tulevina vuosikymmeninä maapallolla."

Tutustu myös näihin:

Ilmastonmuutos hämmentää

Etenkin ilmastonmuutoskeskustelussa on tärkeä ymmärtää sään ja ilmaston ero.

Hyvin usein tehdään virheellisiä johtopäätöksiä ilmastonmuutoksesta yhden lauhan talven tai pitkän helleputken perusteella, kun tulisi keskittyä näiden ilmiöiden yleistymiseen pidemmällä aikavälillä, useiden vuosikymmenien tasolla.

Vuosittaisesta vaihtelusta seuraa myös se, että välillä talvet ovat kylmiä ja välillä taas leudon sateisia. Ilmastonmuutosta arvioidessa on tärkeä seurata vuosikymmenien keskiarvoja ja suuntaviivoja. Kaikkia helleputkia tai sään ääri-ilmiöitä ei voida laittaa ilmastonmuutoksen piikkiin, mutta on myös hyvä pitää mielessä, ettei ilmastonmuutosta ole peruttu, vaikka välillä sää olisikin huomattavan kylmää.

Espanjassa oli mittaushistorian kuumin vuosi (2022).
Euroopassa ilmastonmuutos näkyy siten, että pohjoisessa sadanta lisääntyy ja erityisesti talvet lämpenevät. Etelä-Euroopassa kesät kuivuvat ja kuumenevat entisestään. Seurauksena voi olla laaja-alaisia maastopaloja. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Espanja

Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden on arveltu lisääntyvän eri puolilla maapalloa. Korkeilla leveysasteilla sadanta kasvaa ja talvikuukaudet lämpenevät voimakkaimmin. Suomessa tämä voi näyttäytyä rankkasateiden ja tulvien yleistymisenä. Etelämpänä Euroopassa puolestaan suurimpana huolenaiheena ovat pitkät, kuumat ja kuivat kesät, jotka voivat laukaista massiivisia maastopaloja.

Sään jatkuva muuttuminen on täysin luonnollista, mutta pienikin muutos ilmastossa voi vaikuttaa radikaalisti siihen, miltä maapallomme näyttää. Ihmisen toiminnasta johtuva ilmaston lämpeneminen onkin ihmiskunnan kannalta merkittävimpiä haasteita. Kaikkia ilmaston lämpenemisen seurauksia tuskin edes tunnetaan vielä, joten vaikutukset voivat olla yllättäviä.

Lue myös: Näin ilmastonmuutos vaikuttaa lämpötiloihin maapallolla

Päivitetty 3.3.2023 klo 13.52

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa